Tärkein oppi vuodelta 2016

Trump. Brexit. Sota käteistä vastaan. Osakemarkkinoilla all-time-high ja kuluttajaluottamus huipussaan sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Lähtökohdat seuraavalle vuodelle ovat erinomaiset salkun asemoinnin kannalta.

Mitä jäi lopulta käteen viime vuodesta?

Oppirahat 2016 – mikä meni pieleen

Henkilökohtainen talous

opiskelijabudjetilla2016
Saat mitä mittaat. Nettovarallisuus kasvoi 2016 aikana 550%. Jättämällä pois yhden kardinaalivirheen, kasvua olisi ollut enemmän.

Nettovarallisuus = Varat – velat. Laskelma ei sisällä autoa tai moottoripyörää.

Sijoittajan sääntö numero 1: Älä koskaan menetä rahaa.

Sijoittajan sääntö numero 2: Muista sääntö 1.

Kirjoitin aikoinaan F*ck You-rahastosta. Pointti on pitää puskuria taloudessa, jotta voit tarvittaessa haistattaa elämälle pitkät sen heittäessä kapuloita rattaisiin, ja pudota pehmeästi turvaverkkoon.

Miten paljon rahaa on pidettävä reservissä riippuu tietysti yksilöllisestä tarpeesta. Kolmen kuukauden asumiskuluja pidetään talousblogosfäärissä nyrkkisääntönä.

Turvallisuudentunne on lopulta vain luottamus omaan selviämiseen. Selviäminen riippuu talouden tuloista, mitä varmemmin rahaa tulee sisään, sitä vähemmän sitä tarvitsee pitää puskurissa.

Paras on tietysti hajauttaa omat tulonlähteet, eli hankkia palkan lisäksi sivutuloja esimerkiksi osinkojen tai vuokratuoton muodossa.

Oma moka oli pitää reservissä liian vähän rahaa kesäloman aikaan, jolloin tuloa ei ollut ja menoja sitäkin enemmän.  Jouduin rahoittamaan elämää myymällä sijoituksia. 

triestofacepalm.jpg

Ajankohta sattui hyvin, eli pääsin ulos voitolla, mutta aina näin ei ole. Pakon edessä voi joutua realisoimaan karvaita tappioita tai tiputtautumaan hyvästä nousuta pois kesken kaiken.

Puskurirahasto likvidiä käteistä pitää huolen siitä, että salkussa raha saa tehdä työtänsä rauhassa.

Sijoittaminen

Osakkeiden puolella näkymät näyttävät jälleen valoisilta. Vuoden loppua kohden arvometallien hinnat näyttävät jälleen vihreää. Volatiliteetti on syksyn aikana ollut melkoista, mutta fundamentit – perusteet sijoituksille – ovat edelleen olemassa.

Opiskelijabudjetilla salkku 2016 kommentoitu.png
Osakesalkun tuotto oli viime vuonna 23,95% Nordnetin mukaan.

Olen istunut sijoitusten päällä myymättä, sillä uskon todellisen kasvun olevan vielä edessä. Kullalla ja hopealla ei ole koskaan ollut nousumarkkinaa, joka olisi ollut kestoltaan lyhyempi kuin sitä edeltänyt laskumarkkina. Olemme vielä lähtöaskelissa tämän härän selässä.

 

Mitä olisin tehnyt toisin?

warren buffet hajauttamisesta opiskelijabudjetilla.png
Hajauttaminen ei aina ole paras ratkaisu. 

Hajauttaminen on sijoittamisen ”ilmainen lounas”, joka tunnetaan tehokkaana työkaluna pienentää riskiä. Hajautusta on toki monenlaista, esimerkiksi Stoalainen sijoittaja on hienosti pureskellut auki mitä hajauttaminen oikeasti on.

Buffetin ajatus on keskittäminen siihen mitä osaa ja uskoo. Hänen ajatuksensa sopivasta salkun koosta on 5-10 osaketta.

Omassa salkussani on tällä hetkellä 8 osaketta ja 2 rahastoa. ( MSCI Russian capped ETF ja Nordnetin KULUTON Superrahasto Suomi)

Ongelma on salkun pieni koko verrattuna omistuksiin. Vaikka osa osakkeista on 30-40% plussalla, euromääräinen voitto on melko vaatimaton.

Verrattuna esimerkiksi tähän:

Osakedille Salkku Shareville 2016.png

Käyttäjän OsakeDille salkku Sharevillessä on keskitetty kahteen laatu(kaivos)yhtiöön, joka näkyy sitten salkun arvon kolmikertaistumisena. (Sotkamo Silver ftw.)

Hajauttaminen on keskivertosijoittajalle herkullinen keino vähentää riskiä. Samalla se pienentää myös mahdollista voittoa.

Ollakseen rikas, ei voi olla keskiverto.

 

Synteesi

Haasteista huolimatta vuosi 2017 näyttää salkun asemoinnin kannalta erinomaiselta. Bitcoin käväisi jo kultaunssin kanssa samoissa hinnoissa.

Kulta ja hopea näyttävät löytäneen uutta tuulta purjeisiin.

Vaikka arvometallit ovatkin tulevan vuoden voittajia, varsinainen kuningas tulee olemaan uraani. Uraani sai selkäänsä Fukushiman jälkeen, mutta alkaa olla valmis palaamaan takaisin parrasvaloihin.

Tuottoisaa bisnesvuotta kaikille menestyjille!

optimisti joukossa.jpg

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Tärkein oppi vuodelta 2016

  1. Mielenkiintoinoinen blogi. Ja mielenkiintoista kurssit. Kun katsoo esimerkiksi OsakeDillen salkkua juuri nyt 24.5.17. Ja sitten taas ehkä vähän myöhemmin. Trv. aloittelija.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s