Osakkeet osa 3: Hanki F*ck you rahaa

”What’s the point of having fuck you money, if you never say fuck you?” -Billions mainos

Törmäsin ”f-you money”-termiin ensimmäistä kertaa jlcollinsh-blogissa, jossa käsitellään passiivista sijoittamista, vapautta omasta elämästä sekä matkailua (myös) moottoripyörällä.

fuck_you_money.png

Ensimmäinen prioriteetti tulee olla huonon velan maksu. Jos nimen alla on luottokorttivelkaa, on se hoidettava ensimmäisenä pois päivänjärjestuksestä. Itse kannatan koko luottokortin hoitamista pois lompakosta.

Kun velka on saatu aisoihin, on aika kerätä vararahasto. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sellaista määrää käteistä, jolla pystyy hoitamaan elämisen kulut tietyn aikaa. Vararahat tulee olla likvidissä muodossa, jotta pystyy potkimaan elämää takaisin tarvittaessa. Yllättävät kulut ajavat jatkuvasti ihmisiä maksuhäiriömerkintärekisteriin, sillä taloudessa ei ole yhtään puskuria.

Puskurirahasto, vararahasto tai fuck you-rahat ovat tapa saada mielenrauha. Itse olen käyttänyt aivan liian paljon aikaa ja energiaa pohtiessani miten rahat riittävät. Nyt pankkitilillä on kolmen kuukauden menojen verran rahaa jatkuvasti, eikä huoleta tippaakaan vaikka kaatuisi firman palkanmaksujärjestelmä tai katsastusmies luettelisi kolmesivuisen vikalistan. Tietty nämä asiat harmittavat niinkuin mikä tahansa ylimääräinen meno. Rahaa on tilillä, joten ei huoleta.

Käytännössä raha on valtaa. Valtaa päättää omista asioista. Valta tehdä mitä haluaa, eikä nöyristellä ruokkivan käden edessä. Valtaa ottaa lomaa ja lähteä ajamaan moottoripyörällä maailmalle, kun kaveri pyytää.

Kuka ei haluaisi päättää omista asioistaan? Siirtämällä kulutusta tulevaisuuteen ja laittamalla hiukan sivuun jokaisesta palkasta kerryttää hyvän kokoisen puskurin itselleen. Viisaan miehen elämä perustuu kykyyn sanoa ”fuck you.” 

Enough said.

Synteesi

Maksa velat pois ja säästä itsellesi puskuri. Kuukauden – puolen vuoden menojen verran, elämäntilanteesta riippuen.

Puskurirahaston rakentaminen: ~10% tuloista kuukaudessa riittävän kauan.

Vapaus tehdä mitä haluaa: Hinnatonta.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Osakkeet osa 3: Hanki F*ck you rahaa

  1. Päivitysilmoitus: Kuukausikatsaus syyskuu 2016 – Opiskelijabudjetilla

  2. Päivitysilmoitus: Tärkein oppi vuodelta 2016 – Opiskelijabudjetilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s