Markkinat lokakuussa
Paljon ei ole tapahtunut keskuspankkivetoisessa maailmantaloudessa. Kaikki odottavat henkeään pidätellen huomista presidentinvaalien tulosta.
FED on saanut hienosti pidettyä markkinat jotenkuten tyytyväisenä puheilla koronnostoista. FED ei voi nostaa korkoja ennen vaaleja, koska se romahduttaisi osake- sekä bondi-markkinat.
Keskuspankit ovat puun ja kuoren välissä, jäljellä on vain muutama vaihtoehto. Valmistautumalla voi päättää kummalla puolella historian suurinta varainsiirtoa haluaa olla.
Tietysti FED sanoo olevansa data-riippuvainen, ja nostavansa korkotasoa talousdatan mukaan. Data on tukenut koronnostoja koko vuoden, mutta viime joulukuun korotuksesta (0.25%) on kohta vuosi.
FED on poliittisesti riippuvainen yksityinen pankki, ja on vahvasti Hillary Clintonin leirissä.
Yksikään keskuspankki ei voi enää pelastaa uppoavaa taloutta. Koronnostot, jotka antaisivat niille ammuksia elvyttää seuraavassa kriisissä, tulevat liian myöhään. Eikä neljännesprosentin nosto riitä alkuunkaan.
Viime kriisissä kaikki pelastettiin, liian isoista pankeista sijoittajiin. Tulevassa kriisissä kaikki ammukset on jo käytetty.
Kävi vaaleissa miten käy, oikein valmistautuneet sijoittajat voittavat joka tapauksessa.

Mutta mikä olikaan ongelma, minkä takia vuotta 2008 pahempi talouskriisi on väistämättömästi tulossa?
Maailman viimeinen puhdas tase
VIX-volatiliteetti on pysynyt lokakuun ajan maltillisissa lukemissa.
Deutsche Bank on edelleen pystyssä, vaikka joutuikin hankkimaan lisäkäteistä dumppaamalla huomattavan suuren osan paperikullastaan markkinoille. Kiinalaiset olivat sen viikon sopivasti lomilla, joka näkyi mukavana alennuksena kullan hinnassa.

Deutsche Bankilla oli siis kirjoillaan paljon kullan ”Long” sopimuksia, ollen näin suurin vastapuoli Goldman Sachsin ja muiden suurten yhdysvaltalaisten pankkien ”Short” sijoituksille.
Markkinoilla on aina löydyttävä myyjä sekä ostaja.
Ostaja-puolen löytyminen läntisen maailman ongelma. Keskuspankit, varsinkin Yhdysvaltain FED, ostivat 2008 ”myrkyllisiä” sijoituksia omiin kirjoihinsa (taseeseen), sillä pankit olivat ”liian suuria kaatumaan” (nyt ne ovat moninkertaisesti suurempia).
Ongelman siirtäminen tulevaisuuteen
Mitä tapahtuu, kun ummistat silmäsi ongelmalta? Yleensä se kasvaa isommaksi, kunnes et voi enää sivuuttaa sitä.
Pankkien taseisiin ne olivat päätyneet sijoitusrahastoilta (Long Term Capital Managementin romahdusriskin alulle panema ketju vuonna 1998).
Ongelma on siis positiivinen tase, johon lasketaan yksinkertaisuudessaan omaisuus (käteinen, sijoitukset, kiinteistöt..) miinus velvoitteet (velka). Myrkylliset omistukset ovat sijoituksia, joita kukaan ei halua ostaa. Esimerkkinä vuoden 2008 finanssikriisiin johtaneet ”sub-prime mortgages” eli huonot asuntolainat. Ongelmaa tietysti syventävät niistä tehdyt johdannaiset, joiden arvo on moninkertainen varsinaiseen etuuteen verrattuna (viputuotteet).
Tätä huonoa velkaa, jota voi myydä ainoastaan kovalla tappiolla, on nyt siis keskuspankkien omistuksessa. Kirjanpidollisella kikkailulla näiden arvo lasketaan oston arvon perusteella, ei ”mark-to-market” eli nykyisen markkinahinnan perusteella.
Euroopan, Japanin ja USA:n nollatuottoisen valtionvelan suurimmat(merkittävimmät) ostajat ovat olleet Euroopan Keskuspankki EKP, Japanin keskuspankki BOJ ja Yhdysvaltain keskuspankki FED.
Tämän takia on muuten ollut mahdollista ostaa valtion velkakirjoja, ei korkotuoton, vaan arvonnousun vuoksi, sillä keskuspankit ovat olleet innokkaita ostamaan ne itselleen.
Piilovero (inflaatio = varansiirto)
Valtion rahan painamista kutsutaan elvytykseksi, jos sinä teet niin, olet väärentäjä:
Valtio laskee liikkeelle velkakirjan (nolla tai miinuskorkoisen), keskuspankki lisää tililleen lisää rahaa (rahan luominen tyhjästä) ja ostaa velkakirjan itselleen. Valtio on saanut ilmaista rahaa, joka on luotu digitaalisesti tyhjästä.
Tämä toistetaan uudelleen, kunnes valtioilla on niin paljon velkaa, ettei sitä ole ikinä mahdollista maksaa pois. Uutta rahaa on luotu tyhjästä, joka lisää olemassa olevan rahan määrää, joka tarkoittaa inflaatiota.
Yksikään valtio maailman historiassa ei ole maksanut velkojaan. Vaihtoehtoja on kaksi: konkurssi (valuutan häviäminen ja muuttuminen arvottomaksi) tai inflaatio.
Lopun ajat
Velkaa on siis kestämätön määrä maailmassa. Usko paperivaluuttaan on toistaiseki olemassa, tilanne ei siis ole kuten Venezuelassa nyt (raha mitataan vaa’alla) tai kuten Saksassa 1930-luvulla (halvempi polttaa käteistä, kuin ostaa puita).

Kuka on valmis pelastamaan keskuspankit uppoamiselta. Maailman viimeinen puhdas tase löytyy IMF:ltä, eli Kansainväliseltä Valuuttarahastolta.
IMF voi pelastaa painamalla omaa maailmanrahaansa (SDR = Special Drawing Rights), jota vastaan pankit voivat ostaa valuuttoja.
On mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan suurimmat valuutat, joita on painettu eniten (dollarit, yenit ja eurot), kulkevat pankkien alkaessa oireilemaan.
Euroopan pankit lienevät maailman vaarallisimmat, Deutsche Bank ja Monte De Pachi etulinjassa.
Käytännössä on mahdotonta antaa niiden kaatua, joten peliliikkeitä on varmasti luvassa.
Sijoittaja voittaja vaalien tuloksesta huolimatta
Clintonin voitto oli hinnoiteltu markkinoihin sisään vielä viikko sitten. Sitten Clintonin avustajan (Huma Abedin) aviomiehen tietokoneelta löytyi edellisessä Clinton-tutkinnassa hävinneiksi julistettuja sähköposteja.
Nopea kertaus: Toimiessaan ulkoministerinä (secretary of state) Clinton käytti henkilökohtaista sähköpostiserveriä (@clintonmail.com) salassa pidettävien viestien lähettämiseen. (mm. presidentin kanssa käytyjä keskusteluja)
Avustajan aviomiestä tutkittiin tämän seksuaalisen suuntautumisen takia. (pienet lapset) Samalta koneelta löytyi sitten myös Clintonin kannalta arkaa materiaalia.
Markkinat joka tapauksessa eivät suhtautuneet suopeasti uutisiin FBI:n ilmoituksesta avata tutkinta uudestaan. DOW tippui päivän aikana heti 150 pistettä.
FBI:n johtaja ilmoitti, uudesta materiaalista huolimatta, (kävivät läpi siis 16500 sähköpostiviestiä viikossa) ettei Clintonia vastaan ole syytä nostaa syytettä.
Aivan.
Make America Great Again
Trumpin voitto kuitenkin näyttää todennäköisemmältä ainakin osakkeiden, vedonvälittäjien (vedonlyöntisuhteet tippuivat 6:1 -> 4:1) ja jopa valtamedian narratiivin mukaisten mielipidemittausten mukaan.
Trumpin voitto näkyy arvometallien hinnassa voimakkaimmin. Trumpin valinnan lähestyessä kullan hinta noussee ainakin 100 dollarilla unssilta. Hopea ylittää 20 dollarin rajan jälleen kevyesti.

Joulukuun FED kokouksen jälkeen kullan hinta nousee jälleen, kun luotto markkinoihin järkkyy korkopolitiikan suhteen. Tämä siis, mikäli markkinat selviytyvät pinnalla joulukuuhun saakka.
Luultavasti koko romahdus laitetaan Trumpin syyksi.
Joka tapauksessa FED:n aloittaessa määrällisen elvytyksen (dollarien printtaamisen tyhjästä), arvometallien kysyntä syöksyy ylös.
MAD MAX?
Huolimatta suurimmasta talouskriisistä kautta aikojen, osakemarkkina ei välttämättä kaadu. Todennäköisesti pelko tarttuu myös osakkeisiin ja kaikki myydään paniikissa, mutta vaihtoehtokin on.
Bondi- eli velkamarkkinat ovat paljon suuremmat kuin osakemarkkinat. Mikäli velkakupla puhkeaa ja massapako bondeista käynnistyy, rahojen on mentävä johonkin.
Osittain tätä on jo tapahtunut, kun nollakorkoisien bondien sijaan raha on löytänyt tiensä hyviin osinko-yhtiöihin. Varsinkin osinkoaristokraatit, jotka ovat nostaneet osinkojaan vuosikausien ajan ovat nauttineet vahvasta suosiosta.
Nollakorkoisten bondien ongelmana ovat isot sijoittajat, kuten eläkeyhtiöt. Ne eivät saa laskennallista 8% vuosituottoa velkakirjoista, joten monet ovat konkurssin partaalla. Paras esimerkki tästä on Kalifornian suurin eläkesijoitusrahasto CALPERS.
Se on pian maksukyvytön maksamaan eläkkeitä ulos.
Suuret sijoittajat eivät myöskään voi ostaa osakkeita ajamatta niiden hintoja ylös pelkästään omilla ostoillaan. Osakemarkkinoiden likvideetti ei riitä siihen.
Suuri epävarmuus ajaa sijoittajat turvasatamiin. Ensin se on dollari ja arvometallit. Kun FED aloittaa rahan printtauksen, jäljelle jäävät arvometallit. Silloin fyysistä kultaa tai hopeaa ei enää saa.
Silloin on myyjän markkinat.