4 tapaa (selvitä) hyötyä vuoden 2016 finanssikriisistä?

Useimmat sijoittajat ovat tyytyväisiä voittaessaan vertailuindeksinsä. Silloin sijoitukset tuottavat paremmin kuin esimerkiksi 25 Helsingin pörssin vaihdetuinta osaketta. Säännöllisesti tulee kuitenkin tilanteita, jolloin suuri epävarmuus saa markkinat heilahtelemaan.

Sijoittajat, jotka ovat rohkeita silloin, kun muut pelkäävät, eivät murehdi indeksin voittamista. He miettivät minkälaisen perinnön he haluavat jättää maailmalle omaisuudestaan. Klassinen sanonta ”Osta kun veri virtaa kaduilla.” tulee Waterloon taistelun jälkeisestä Lontoon pörssin nousumarkkinasta.

Tätä kutsutaan kriisisijoittamiseksi. Kriisi luo erikoistilanteen sijoitusmarkkinoille. Tilanteessa voi vetäytyä ”turvaan” yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai pelata valtavirtaa vastaan. Yleistä mielipidettä vastaan kulkeminen ei ole helppoa, mutta palkitaan ruhtinaallisesti.

Tästä eläviä esimerkkejä ovat mm. Warren Buffet ja Rothchildin suvun pankki-imperiumi.

”In investment markets what everybody knows, usually isn’t worth knowing.”

FIAT-valuuttojen epäonnistumisaste on tähän asti ollut 100%. Tämä tarkoittaa, ettei historiassa ole ainuttakaan esimerkkiä onnistuneesta velkaan pohjautuvasta valuutasta. Vuodesta 1981 dollari ei ole ollut enää rahaa. Dollarin seteli on todistus valtion velasta setelin omistajalle (IOU wiki). Eurot ja jenit ovat myös velkakirjoja keskuspankeille. FIAT-valuutta perustuu käyttäjien luottamukseen. Tuon luottamuksen horjuessa valuutta, joka perustuu vain katteettomiin lupauksiin, kaatuu.  

zimbabwe_100_trillion_dollars
Miltä kuulostaisi biljoona dollaria lompakossa? Ei tarvitse olla vähäinen miljonääri, kun yksi seteli on arvoltaan miljoona miljoonaa.

Kirjoitin edellisessä kirjoituksessani Venezuelan 800% inflaatiosta. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) arvion mukaan inflaatio kiihtyy vielä 1600 prosenttiin vuonna 2017. Se tarkoittaa maidon hinnan 16-kertaistumista suhteessa valuuttaan. Keskimääräinen venezuelalainen olisi varmasti valmis tappamaan unssista kultaa.

Tällä hetkellä paketti leipääkin voi olla ihmishengen arvoinen maailman murhapääkaupungissa, Venezuelan Caracaksessa. Milloin vallankumouksen riski/palkkio suhde kääntyy niin, että oma henki on uhrattavissa, jotta saa perheelleen ruokaa pöytään?

Miksi kirjoitan Venezuelasta, kun piti puhua miten voit tienata rahaa?

Get to the point

Hyperinflaatio on fiat-valuutan kohtalo. Kaikki muistavat yläasteen historiankirjasta kuvan, jossa Saksan markkoja poltetaan uunissa. Polttaminen oli halvempaa, kuin polttopuiden ostaminen. Saksassa rahaa painettiin lisää niin paljon, että ainoa rajoitus oli musteen ja paperin saatavuus. Viimeisiä markkoja painettiin yksipuoleisina.

weimar-fire

Uljaassa digitaalisessa maailmassa rahan taikominen tyhjästä on helppoa. Pankkitilille lisätään vain muutama nolla perään ja taas tuli pari miljardia. Tässä voi taas miettiä, kuinka paljon rahaa omistat? Jos pankit menevät kiinni viikoiksi, kuten Kyproksella ja Kreikassa, miten kauan rahasi riittävät? Suuret muutokset muutenkin alkavat aina viikonloppuisin, kun raha ei siirry. (Esimerkiksi Brexit: perjantai.)

Puhun paljon dollareista, koska se on ollut maailman ykkösvaluutta viimeiset 40 vuotta. Se johtuu ”petrol-dollarista”, eli USA:n ja Saudi-Arabian sopimuksesta myydä öljyä vain dollareissa. Jos Japani haluaa ostaa öljyä, on sen ostettava ensin dollareita, joilla sitten ostaa öljyä. Seuraus tästä menettelystä on dollareiden leviäminen kaikkialle. Maat, jotka haluavat käydä ulkomaankauppaa, ostavat dollareita. Täten dollari on koko maailman reservivaluutta. Ja koska kaikki ovat (tällä hetkellä) riippuvaisia dollareista, täytyy koko muun maailman pelata (sietää) Yhdysvaltojen keskuspankin peliä.

1800-luvulta lähtien maailma on 30-40 vuoden välein siirtynyt uuteen valuuttajärjestelmään.

”Fractional lending”-systeemi antaa pankeille vallan luoda uutta valuuttaa tyhjästä. Yksinkertaisuudessaan pankki tienaa lainaamalla ihmisten pankkiin tallettamia rahoja eteenpäin sopivalla korolla. Pankilla täytyy olla kirjanpidossaan rahaa 10% lainamäärästä. Eli talletan pankkiin 10 euroa, pankki voi lainata eteenpäin 100 euroa, luoden näin 90 euroa uutta valuuttaa tyhjästä.

rahajärjestelmä dollari inflaatio
Dollarin arvon heikkeneminen kuluttajahinnoilla (Consumer Price Index) mitattuna.

Velkarahan luomisessa on se huono puoli, että sitä ei voida ikinä maksaa takaisin. Syy on koroissa: velkaa on korkojen takia aina enemmän, kuin varsinaista valuuttaa. Siksi inflaatio on velkaisille hyvä juttu, mutta palkansaajalle ja varsinkin säästäjille keskimäärin huono diili.

Velkaan perustuva järjestelmä tulee kuolemaan omaan mahdottomuuteensa.

Mitä tehdä, kun valuutasta tulee arvotonta?

Hankkiudu siitä eroon. Silloin, kun kakka osuu tuulettimeen, on jo liian myöhäistä. Suurimmat markkinaromahdukset ovat tapahtuneet päivässä. Viimeksi Brexitin jälkeen maailmasta katosi ennätysmäärä varallisuutta kurssien laskiessa.

Parempi valmistautua vuotta ennen, kuin päivä liian myöhään. Jokainen on vastuussa oman omaisuutensa suojaamisesta (hedging).

Seuraavat ohjeet ovat vastaavat, joita olen itse seurannut noin huhtikuusta lähtien. Oma salkkuni on tuottanutkin moninkertaisesti Helsingin pörssin indeksiin nähden.

Opiskelijabudjetilla salkku Sharevillessä.

Tärkeintä mitä muutin, oli oma kouluttautuminen ja opiskelu. Mielestäni buy&hold on laiskuutta. Tulevassa kriisissä valtavat määrät omaisuutta tulee siirtymään niille, jotka ovat siihen valmistautuneet.

 1. Vähennä huonoa altistusta osakemarkkinoilla

Seuraa fiksua rahaa. Monet miljardööri-sijoittajat ovat vähentäneet omaa altistustaan nykyisille all-time-high markkinoille. Esimerkkinä George Soros, joka myi 30% salkkunsa osakkeista ja osti tilalle kultaa ja kultakaivososakkeita. Soros on kuuluisa miehenä, joka ”rikkoi brittipunnan” shorttaamalla sitä juuri oikeaan aikaan, tehden miljardien voiton. Soros myös siirtyi myymään osakemarkkinoita lyhyeksi ennen Brexitiä, tehden jälleen erinomaisen tilin markkinoiden dipatessa.

Soros on malliesimerkki kriisisijoittamisen voimasta.

Action step 1: Myy pois kuluttajille ja velkarahalle alttiimmat osakkeet salkustasi, jos haluat välttää suuret heilahtelut, etkä halua nähdä positioitasi -50-70% miinuksella.

 

Soros sivuhuomio alkaa. Skippaa, jos olet kiinnostunut vain itsestäsi.

Sivuhuomiona Soroksesta, hän pelaa vahvasti Hillary Clintonin leirissä. Soros tukee vahvasti esimerkiksi Black Lives Matter-liikettä Yhdysvalloissa. Vuodetuissa Black Lives Matter-liikkeen johtajien maileissa puhutaan ”summer of chaos”-tilanteen luomisesta. Myöhemmin Black Lives Matter-mielenosoituksen lopuksi tarkka-ampuja aiheutti Dallasissa 5 poliisin kuoleman ja 9 poliisin haavoittumisen. 2016 Dallas Shooting wiki.

George-Soros

Kaikki voi tietysti olla sattumaa. Perspektiiviä antavat vuonna 2015 vuodetut Soroksen kirjoittamat mailit, jotka paljastavat hänen tukeneen myös Ukrainan vallankumousta. Saatat muistaa uutisista, että mielenosoitukset päättyivät Ukrainassa tarkka-ampujien avattua tulen molempia osapuolia kohtaan. Zerohedge: Hacked Emails Expose George Soros As Ukraine Puppet-Master

Miksi tämä on tärkeää?

Give me control of the money of a nation and I care not who makes its laws.”

Markkinat liikehtivät aina, mutta ainoastaan he, jotka ovat valmiina, hyötyvät niistä.

Soros sivuhuomio päättyy.

 

2. Sijoita käsinkosketeltavaan omaisuuteen

FIAT-raha käsiteltiin aikaisemmin. Valuuttasi on vain elektroneja kiintolevyillä. Sinä et hallitse ”rahojasi”, vaan pankki. Miksi raha on lainausmerkeissä: FIAT-valuutta ei ole rahaa, vaan velkaa.

Sijoittajien turvasatama on ollut kautta historian kulta. Kulta säilyttää arvonsa ainutlaatuisten ominaisuuksiensa takia. Kultaa on rajallinen määrä, mutta sitä ei voi tuhota. Se ei hapetu, ei pilaannu. Kulta on muokattavissa, jos räjäytät kilon kultaa, saat pienempiä paloja kultaa. On totta, että kaikki maailman louhittu kulta mahtuisi uima-altaaseen, mutta se ei tarkoita etteikö kultaa voisi käyttää rahana.

Kulta on rahaa, koska kun sinulla on unssi kultaa, sinulla on unssi kultaa, ja se unssi on universaali joka puolella maailmaa. Kulta ei ole sijoitus, sillä se ei tuota lisäarvoa itsessään. Kulta on rahaa, jonka arvo säilyy kautta aikojen.

Juuri arvon säilyttäminen tekee kullasta rahaa. FIAT-valuutta ei ole rahaa, koska se ei säilytä arvoaan.

Action step 1: Osta 5-10% sijoitusvarallisuutesi arvosta fyysistä kultaa, kun sitä vielä saa. Kullan hinta on tällä hetkellä 1335 dollaria unssilta. Vaikka se on vuoden 2016 parhaiten suoriutunut omaisuusluokka, on nousu vasta alkua.

Aasialaiset rohmuavat kultaa minkä ehtivät, varsinkin Kiinassa ja Intiassa. Siellä kulta kuuluu myös kulttuuriin, mutta kysyntä on jo nyt suurempaa kuin tarjonta. Viime vuosien keinotekoisesti (paperitreidaus) alas painetut kullan hinnat ehtivät ajaa monta kaivosta alas. Niiden uudelleen käynnistäminen vie aikaa.

Arvometallisijoituksessa pätee viisaus:

”If you don’t hold it, you don’t own it.

Paras sijoitus on se, johon sinulla on täysi valta ja kontrolli.

Arvometalleista sijoitusmielessä paras on hopea. Hopean hintaa tukee sijoittajien lisäksi teollisuuden kysyntä. Hopeakaivokset ovat kärsineet alhaisista hinnoista kultakaivoksia pahemmin ja pienimmät ovat sulkeneet toimintansa 2011 romahduksen jälkeen.

hopeaa_opiskelijabudjetilla
Hajautin sijoituksiani hopeaan. 

Kysyntä on kuitenkin vain kasvanut, sillä hopeaa käytetään kaikessa elektroniikassa puhelimista aurinkopaneeleihin. Lisäksi sillä on käyttöä mm. lääketieteessä antibakteeristen ominaisuuksiensa takia.

 

Missä loput kaksi?

Julkaisen loput kaksi seuraavassa artikkelissa. Jokainen kohta on itsessään niin tärkeä, että ansaitsisi oman kirjoituksensa.

Fyysisen hopean ostamisesta on kirjoitus tulossa, kunhan jaksan kirjoitella.

Esimerkiksi kultaan voi sijoittaa niin monella tapaa, että näin lyhyt pintaraapaisu ei välttämättä anna sitä juuri itselle sopivinta. Tarkoitus on antaa ajatuksia ja avata ajatusmaailmaa pelkkien osakkeiden ja asuntojen ulkopuolelle.

Mielestäni arvokkain omistus on avoin mieli. Silloin uudet ajatukset pääsevät itämään ja kantamaan hedelmää. Osa lukijoista saattaa nyökytellä lukiessaan artikkelia, mutta jättää varsinaisen asemoitumisen tekemättä.

Yleensä se mitä jättää tekemättä harmittaa eniten.

Aika rikastumisen aloittamiseen on nyt. Työ pitää tehdä valmiiksi, jotta tilaisuuteen voi tarttua kun se itsensä esittää.

Kyse ei ole edes rikastumisesta loppupeleissä. Kyse on oman elämän ohjaamisesta haluamaansa suuntaan, rikkaudet vain ovat työkalu sillä matkalla.

monopolia
Itse pelaan niin, että käytössä on pelimerkkejä silloin, kun astuu parhaille ruuduille.

Uusille lukijoille tervetuloa, on mukava jakaa ajatuksia yhteisössä, jossa jäsenet ovat valmiita ottamaan vastuun omasta kohtalostaan. Jos artikkeli herätti ajatuksia, jätä toki kommentti.

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”4 tapaa (selvitä) hyötyä vuoden 2016 finanssikriisistä?

 1. jukka

  ”Oma salkkuni on tuottanutkin moninkertaisesti Helsingin pörssin indeksiin nähden.”

  Öh. Ei toi nyt mitenkään vakuuttavalta näytä. Kaikki ylituotto tullut viime kesä/heinäkuun taitteessa muutaman päivän aikana. Muulloin tullut vain indeksiltä turpaan.

  Kohdat 1. ja 2. ovat melko lailla samat; sijoita arvometalleihin. Ongelma fyysisen kullan ostamisessa on järkyttävät kaupankäyntikulut. En nyt muista sivustoa, mutta siellä toimarin hinta oli melkein 5% markkinahinnasta. Sitten kun joskus haluat myydä kultasi niin siitä tulee toiset 5% kulua. Jos holdaat kultaasi 10v, tulee toimareista 1% per vuosi kulu, mikä on paljon. Jos taas ostat kultaa vain systeemin romahtamisen pelosta niin siinä vaiheessa rahoistasi murehtiminen on murheistasi pienin.

  Liked by 1 henkilö

 2. Totta, olet oikeassa salkun tuotosta. Luonnos on kirjoitettu ennen kullan korjausliikettä, jolloin olin haltioissani +40% tuotoista. Tällä hetkellä tuottoprosentit ovat huomattavasti vaatimattomammat. Olen itse kuitenkin tyytyväinen tämän hetkiseen salkkuuni, sillä aloitin osakesijoittamisen miltei tarkalleen vuosi sitten täysin tietämättömänä.

  Omaan silmään pitkän ajan fundamentit tukevat positioitani, sillä ”big money” on vasta tulossa mukaan arvometallimarkkinoille. Härkämarkkina on vasta nuori. Siksi lisäsin hopeamaineri First Majesticia salkkuun tässä laskussa.

  Hieman eri mieltä noista kohdista, sillä 1. kohta tarkoittaa mielestäni pääoman suojelua rajoittamalla tappiollisia sijoituksia. Sijoitan pitkälti opintolainan voimin, joten ei ole varaa pitää salkkua miinuksella, kun voi olla mukana nousussa muualla.

  2. kohdalla haen enemmän fyysisen kullan vakuutusarvoa. Se on minulle kuin kotivakuutus palon varalta. Yksinkertaisesti sen takia voin nukkua paremmin. En suosittele tietenkään koko omaisuuden siirtämistä kultaan.

  Kullan hinta on vuodessa noussut 20% tähän päivään mennessä dollareissa mitattuna. Hopean hinta on noussut 33% vrt. dollari. Kulta säilyttää arvonsa, paperi ei. Siksi en murehdi myyntipreemioista. Toki nekin vaihtelevat riippuen mistä ostaa, ostamani hopeat maksoivat 0,51 euroa yli spotin.

  Kirjoittelen fyysisten ostelusta myöhemmin, mutta minulle se onkin ensisijaisesti suojaus. Olen mukana nousussa arvopapereiden kautta, joissa on parempi liikkuvuus.

  Paljon kiitoksia kommentistasi, juuri nämä eroavat näkökulmat ovat arvokkainta ajattelun laajentamisessa!

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: 5 talousennustusta loppuvuodelle 2016 – Opiskelijabudjetilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s