2016: Orjuus palaa Amerikkaan

Maailman suurimmat öljyvarannot = 800% inflaatio?

Öljyn hinta on romahtanut vuodesta 2014 lähtien yli sadasta dollarista nykyiseen 41.98 dollariin. Useimmat öljymaat, kuten Saudi-Arabia, ovat reagoineet myyntitulojen vähenemiseen myymällä enemmän öljyä. Maailman suurimmat öljyvarannot omaava maa on kuitenkin sortunut kaaokseen samalla, kun naapuri Chile pärjää verrattain loistavasti.

Venezuela on map.PNG

2000-luvun sosialismin malliesimerkki, case Venezuela

Tervetuloa Caracakseen, maailman murhapääkaupunkiin. Kaupungin on vallannut kaaos, kun ihmiset taistelevat seuraavasta ateriastaan.

Miltä kuulostaisivat jatkuvat sähkökatkokset, kissojen, koirien ja pulujen metsästäminen ruoaksi, lääkkeiden loppuminen sairaaloista ja mellakat ja varastelu?

Oikeus tapahtuu, kun pahoinpitelystä syytetty mies hakataan väkijoukolla ja sytytetään tuleen.

Venezuelan-riots-5-16-16-graph-inflation-rate

Mitä tarkoittaa yli 700% inflaatio? Inflaatio on rahan arvon heikkenemistä, eli euron juusto maksaakin nyt seitsemän euroa. Tunnokas säästäjä sai 10 euron säästöillään ennen 10 juustohampurilaista. Inflaation vaikutuksesta hänen säästönsä riittävät enää 1,42 hampurilaiseen. Toivottavasti säästäjä on säästänyt muuhunkin kuin paperivaluuttaan, sillä pelkästään kesäkuussa 2016 sen arvo tippui 26%.

Työntekijä tienaa keskimäärin 15 euroa kuussa. Harmi, että inflaatio saattaa syödä puolet ostovoimasta viidessä kuukaudessa niin, että käytännön palkka onkin 7,5 euroa kuussa. Onneksi maan työvoimalaki estää irtisanomisen! Ei välttämättä tarvitse edes tehdä töitä, kun ei voi saada kenkää. Työntekijöiden suojelun nimissä yrityksistä on puristettu pois viimeisetkin investointihalut.

Bussikuski presidenttinä

Sosialisti haluaa keskusvallan hallitsevan kaikkea. Kapitalisti kannattaa vapautta. Venezuela jatkaa sosialismin ikeessä nykyisen presidentin, entisen bussikuskin, Nicolas Maduron hallinnassa. Edellinen presidentti, Hugo Chavez, perusti sosialistisen Venezuelan tasavallan 1999. Chavezia pidetään kansallissankarina Venezuelassa, ja nykyinen presidentti jatkaa samaa linjaa riisumalla kansalaisilta yksityistä omaisuutta valtiolle.

Sosialisoinnin seurauksena esimerkiksi suurin osa öljyteollisuuden työntekijöistä siirrettiin tekemään ovia. Tämän seurauksena taitavin työvoima katosi Kanadaan.

Sama tehtiin maataloudelle, jonka seurauksena Venezuela ei pysty tuottamaan ruokaa kansalaistensa tarpeisiin. Jokainen yhteiskunta on kolmen aterian päässä anarkiasta, kaupungeissa ryöstetään kuka tahansa, jolla voisi olla mitään rahan arvoista. Rannikolla merirosvojen tähtäimessä ovat jahdit ja siviilialukset. Pahinta on (ilmainen) terveydenhuolto, joka romahtaa lääkkeiden puutteessa.

Yhteiskuntajärjestyksen romahtaessa huonoin olo tulee kaupungeissa. Mitä suurempi kaupunki, sitä pahempi. Venezuelassa tuliaseita ei saa omistaa. Silti maan pääkaupungissa tapahtuu eniten murhia maailmassa. Asukkaat eivät saa puolustaa itseään aseellisesti, vaan ovat täysin valtion (ja) rikollisten armoilla.

venezuela kaaos ja mellakat
Poliisi käyttää Caracaksen mellakoissa kyynelkaasua. Lähde: PanamPost.com

Orjat pelloille

Vastauksena tähän ruoanpuutteeseen hallitus on pakottanut ihmisiä töihin maatiloille alkaen 22. heinäkuuta. Amnesty käytti termiä ”Forced Labour”. Yhteiskuntajärjestys on romahtanut Venezuelassa, koska maan johto ei anna ihmisten tehdä tarvittavia töitä. Nyt asian korjatakseen ihmisiä pakotetaan jättämään kaiken muun ja työskentelemään vähintään 60 päivää työleireillä.

Koska työleirit toimivat aiemminkin niin hyvin Neuvostoliitossa.

Vielä 1990-luvulla Venezuelassa sai kaupasta ruokaa mielin määrin, eikä kauppareisulla tarvinnut reppua käteisen kantamiseen, vaikka ihmisiä ei pakotettu töihin. Vuodesta 1999 alkaen yksityinen sektori on käytännössä otettu valtion hallintaan. Eikä kulunut edes 20 vuotta, ennen kuin teoriassa maailman varakkain valtio, on hajoamispisteessa.

Ihan jees, mutta miksi minun pitäisi välittää?

Heti Britannian saatua uuden itsenäisyyspäivänsä, julkaistiin Saksan ja Ranskan suunnitelmat Euroopan supervaltiosta. Uudistuksen jälkeen valtioiden päätäntävalta keskitetään Brysseliin. Jäsenmaat siirtävät kontrollin mm. omasta armeijoistaan, rikoslaista ja verotuksesta EU:lle. Brexit ei hidastanut Unionin matkaa kohti sosialistista keskusvaltaa, vaan kiihdytti sitä. Euroopan Komission varapresidentin mielestä tarve valuutta- ja poliittiselle liitolle on kova.

Tiedätkö ketkä ovat Euroopan Unionin presidenttejä? Nyt jo Brysselissä työskentelee edustajia, joita ei ole valittu minkään sortin vaaleilla.

Jäsenmailta siis viedään jatkuvasti yhä enemmän oikeuksia ja päätöksenteko-oikeuksia. Itsenäisen valtion sijaan hallinto keskitetään (liittovaltion) johdolle Brysseliin.

Euroopan keskuspankki on jo nyt virallisesti lain yläpuolella. (Pankin konttorit ja datakeskukset ovat maiden viranomaisten ulottumattomissa) Mario Draghi julisti kaksi vuotta sitten tekevänsä ”whatever it takes” euron heikentämiseksi. Tässä liitossa jäsenmailla ei juuri ole ääntä, vaan keskuspankit tekevät mitä keskenään sopivat.

Länsimaissa velkaa on yksinkertaisesti mahdoton määrä. Ratkaisuja on kaksi, konkurssimenettely tai hyperinflaatio. Historiassa ei ole yhtään esimerkkiä ensimmäisestä. Venezuealassa hyperinflaatio sekä valtion hintakontrolli ovat vieneet ihmisiltä elämän perustarpeet ruoasta lääkkeisiin. Valtio on sortunut kaaokseen ja armeija on astumassa valtaan.

Yhteiskunta on kolmen aterian päässä anarkiasta. Venezuelan kohtalo ei ole mahdoton länsimaissa. Japani ensimmäisenä, Eurooppa perässä suurimman laivan upotessa viimeisenä, eli US of A.

Pankkien valuutta on elektroneja. Ne ovat täysin pankkien hallinnassa. Halutessaan pankit voivat sulkea nostot määrittelemättömäksi ajaksi, kuten Kyproksella ja osittain Kreikassa. Suomessakin tietyt pankit ovat tehneet käteisen nostamisen maksulliseksi, osana käteisen poistamista järjestelmästä.

 

Mitä voin tehdä varautuakseni ja hyötyäkseni tulevasta kaaoksesta?

Mitä tahansa käsinkosketeltavaa ja rajallista hankkimalla on paremmassa asemassa kuin suurin osa muusta väestöstä. Miltei kaikki käyttävät vain muovirahaa nykyään.

Venezuelassa ihmisillä on puute ruoasta, vedestä, lääkkeistä, kaikesta. Tuskin tilanne äityy Suomessa niin pahaksi, että tarvitsee linnottaa itsensä säilyketölkkeihin.

Itse olen suojannut positioitani fyysisellä kullalla sekä hopealla. Hopean hinta on kovan kysynnän ja riittämättömän tarjonnan takia nousevassa trendissä, uskoisin jopa näkeväni 50$ hopeaunssin, nykyisen 20$ sijaan. Hopean hinta on niin alhaalla, että sen on helpompi nousta kuin kullan. Kulta treidaa kirjoitushetkellä 1334$ unssilta. Kulta on perinteinen turvasatama, mutta hopealla on arvometallistatuksen lisäksi myös teollista käyttöä. Sivuhuomautuksena, Virosta saa sijoitushopeaa ilman ALVia, toisin kuin Suomesta.

Osakeindeksit ovat saavuttaneet all-time-high huippunsa. Indikaattorit ovat miltei identtiset vuoden 2007 huippujen aikaan, ennen edellistä finanssikriisiä eli ”Great Depression.” Nyt maailmassa on velkarahaa moninkertaisesti enemmän. Seuraava pudotus tulee olemaan 1930-luvun romahduksen tasoa. Pelkästään Deutsche Bankin johdannaisaltistus oli vuonna 2015 550 triljoonaa (eli miljoonaa miljoonaa). Se on 3600 kertaa enemmän kuin pankin markkina-arvo. Se tekee Deutsche Bankin kaatumisesta viisi kertaa pahemman kuin Lehman Brothersin konkurssista, joka laukaisi edellisen finanssikriisin.

Jotta tilanne ei olisi jo tarpeeksi paha, Deutsche Bankin taseessa on myös EU-maiden roskalainoja mm. Italialta, Kreikalta ja Espanjalta. Italian pankkien pelastuspaketti jäi mediassa kätevästi Brexit-kohun jalkoihin.

Kun Deutsche Bank kaatuu, se ei lähde yksin. Pankit, joilla on Deutsche Bankin velkaa kirjoissaan menevät myös. Ilmainen raha nollakoroilla on paisuttanut maailman finanssijärjestelmän räjähdyspisteeseen. Euro kaatuu Yenin jälkeen hyperinflaatioon.

Inflaatiota kestävät hyvin konkreettiset asiat, kuten arvometallit ja kiinteistöt. Tällä hetkellä myös kiinteistöjen hinnat ovat pilvissä nollakorkojen takia. Tulevaisuuden kulta on Bitcoin, mutta se ei ole keskuspankkien kontrollissa, joten Bitcoiniin sijoittaminen on hyvin spekulatiivista. Se mikä ei ole pankkijärjestelmässä seurattavissa, tulee kieltää (käteinen, bitcoin).

Käytännössä blockchain-valuuttoja ei voi poistaa niiden hajautuksen vuoksi. Sitä varten pitäisi sulkea Internet. Fyysinen kulta ja hopea sen sijaan ovat vain yksin sinun hallinnassasi. (Kunhan et säilö niitä pankkiin.)

Ota askel kotipesän suojaamiseksi jo tänään. Jos kirjoitus herätti ajatuksia, olisi mukava kuulla niitä kommenteissa tai Facebook-ryhmässä

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”2016: Orjuus palaa Amerikkaan

  1. Päivitysilmoitus: 4 tapaa (selvitä) hyötyä vuoden 2016 finanssikriisistä? – Opiskelijabudjetilla

  2. Päivitysilmoitus: 5 talousennustusta loppuvuodelle 2016 – Opiskelijabudjetilla

  3. Päivitysilmoitus: Joulu tulee huomenna 8.11.2016 – Opiskelijabudjetilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s