Kuukausikatsaus syyskuu 2016

Paljon on tapahtunut kesän jälkeen. En ole enää opiskelija. Maailmalla markkinat ovat ratketa liitoksistaan.

Luvassa on suuria muutoksia sekä omassa elämäntilanteessa, että maailman finanssi- ja geopolitiikassa.

  • OPEC lupasi vähentää öljyntuotantoa ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.
  • USA:n presidenttikilvassa ensimmäinen varsinainen debatti on takana ja vaaleihin on reilu kuukausi.
  • Dollarin hegemonia maailman reservivaluuttana päättyy huomenna 1.10.2016
  • Deutsche Bankia ei aiota pelastaa Saksan valtion toimesta. (Toki valtiolla ei ole tarpeeksi paukkujakaan pankin pelastamiseksi.)
  • Suomen 10-vuoden valtiovelka meni negatiivisen koron puolelle ensimmäistä kertaa ikinä
  • Blogimaailman jumaloimalla legendaarisella arvosijoittaja Warren Buffetilla on enemmän käteistä rahaa sijoitusten ulkona kuin koskaan.
  • Kiinteistöjen hinnat ympäri maailman ovat aloittaneet laskunsa.

Tähän asti en ole julkaissut lukuja omasta elämästäni kovin tarkasti. Kartoitan nyt tähän paperille hieman omaa nykyistä tilannetta ja ajatuksia tulevaisuudelle.

Uskon lähitulevaisuuden tuovan mukanaan suurimman taloudellisen muutoksen 50 vuoteen ja aion käyttää sitä mahdollisuutena nopeuttaa matkaani kohti taloudellista itsenäisyyttä.

Koulusta töihin

Ainoastaan muutos on varmaa. Niin loppui opiskelijaelämä ja alkoi matka uraputkessa.

Oravanpyörä_opiskelijabudjetilla.png
Klassinen malli, kun tulot lisääntyvät. 

Töiden alkaminen merkitsi myös muuttoa lähemmäs työpaikkaa. Samalla moninkertaistuivat asumiskulut. Asun vuokralla, sillä en halunnut ostaa asuntoa markkinoiden hintahuipulta.

Asuminen ja auto

Elokuun alussa konkretisoitui säästöjen tärkeys. Opiskelijan tuloilla oli haasteellista maksaa vuokra sekä vuokravakuus. Varsinkin, kun ensimmäinen palkka tuli syyskuussa, joten säästöistä oli revittävä käytännössä kolmen kuukauden vuokra.

Asumiskulut elokuusta joulukuuhun 2016 : -800 euroa/kk = 9600 euroa/vuosi

Tammikuusta 2017 yhteen muuttaa avokki, jolloin vuokra laskee paljon siedettävämpään -400e kuukaudessa. Toistaiseksi kuitenkin asuminen vie leijonanosan tuloista.

Asunnon sijainti oli kompromissi. Halusin, että edes toinen pystyy kulkemaan kouluun pyörällä tai kävellen. Itse ajan siis työmatkani autolla.

Polttoainekulut kuukaudessa: -100 euroa

Laskin kilometrejä tulevan noin 25k vuodessa, joten dieselauton hankinta on järkevää noin 500-600 euron käyttövoimaverosta huolimatta. Autokauppoja voi hieroa keväällä, jolloin ei tarvitse koskea nykyisiin säästöihin. Velallahan ei osteta omaisuutta, joka ei tuota kassavirtaa.

Tilannetta helpottaa toistaiseksi työmatkavähennys: +7000 euroa/vuosi verohelpotuksena

Ruoka

Syön paljon. Päivässä on saatava 3000-3200 kcal. Vähintään kolmannes energiasta on tultava proteiinista.

Onneksi Lidl on fiksun pyöräilymatkan päässä, joten ruokakulut, vaikkakin korkeat, pysyvät aisoissa. Ruoka näkyy suoraan hyvinvoinnissa, joten ei ole viisasta tinkiä puhtaista raaka-aineista.

Ruokaostokset Lidlistä kanafileineen ja pähkinöineen: -25 euroa viikossa = -100e kuukaudessa.

menojen-jakaantuminen

Systemaattinen rahankäyttö

Budjetointi on huono sana, samalla lailla dieetin kanssa. Niille annetaan huonoja merkityksiä ajattelussa.

Tiedän mihin rahaa kuluu, mutta en näe tarpeelliseksi korvamerkitä tiettyä summaa tiettyhin ostoksiin per kuukausi.

Rahankäyttöään pystyy suunnitelemaan, kun tietää menonsa. Siksi elämäni ei ole kuten kuvassa ylempänä. Maksan aina itselleni ensin, jolloin työtä tekevä rahamäärä kasvaa pettämättömän luotettavasti.

ulos-oravanpyorasta-salaisuus
Säästäminen on kulu. Kuluista se maksetaan ensimmäisenä, loput ovat toissijaisia, kun tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus.

 

Matka tähän asti 

Reilu vuosi on nyt kuljettu sijoittajan saappaissa. Opintolaina on poikinut näppärän voiton. Niillä voitoilla onkin rahoitettu elämää.

Näin ei ikinä pitäisi tehdä. Sijoitettu raha pitää pysyä sijoitettuna ja elämää varten on reservirahana f-you rahasto.

Pakon edessä kuitenkin sijoitukset tarjoavat puskuria elämään, kun reservirahat on jo käytetty esimerkiksi kesään ulkomailla.

100 000 euron tavoitteeseen on aikaa 911 päivää. Lukiessani esimerkiksi Rahaneuvoksen tekstejä, oma tavoite tuntuu pieneltä miljoonan rinnalla.

Samoilla linjoilla kuitenkin ollaan talouden tilasta ja tulevien heittelyiden vivuttamisesta matkalla kohti tavoitteita.

Nettovarallisuus on noussut miinusmerkkisestä hyvin plussalle syksyn suurista menoista huolimatta. Tuhlaajapojasta saattaa vielä tullakin taloudellisesti riippumaton.

nettovarallisuus-syyskuu2016
Pikkuhiljaa.

Nettovarallisuus laskettu velat-(likvidit)varat=nettovarallisuus. Lasku ei ota huomioon auton tai moottoripyörän arvoa.

nyse-composite-5-vuoden-tuotto
Toisaalta vuoden vanhan salkkunsa tuottoon voi olla tyytyväinen, kun kaikki New Yorkin pörssiin listatut osakkeet eivät ole tuottaneet mitään passiivisille sijoittajille kahteen vuoteen.

Opiskelijabudjetilla salkku Sharevillessä.

Miten maailma makaa

Luettelin aloituskappaleessa muutamia epävarmuutta luovia asioita. Maailmantalous on murroksessa. Rahaa on kierrossa enemmän kuin koskaan ennen. Pelkästään dollareita on painetta satumaisia summia, USA:n valtionvelkakin on 14 biljoonaa. Tiedätkö kuinka monta nollaa siinä on?

Dollarit ovat talouden merkittävin mittari, sillä kaikki ulkomaankauppa käydään dollareissa. Asema maailman reservivaluuttana on antanut Yhdysvaltain keskuspankki FED:lle huomattavan paljon liikkumavaraa.

Huomenna 1.10.2016 dollarin rinnalle tulee vaihtoehto. Kiinan renminbi lisätään Kansainvälisen valuuttarahaston strategiseen valuuttakoriin. Se tarkoittaa, että kaiken ulkomaankaupan rahaliikenteen ei tarvitse enää kulkea New Yorkin kautta.

Se tarkoittaa, ettei Yhdysvalloilla ole enää valtaa sulkea valitsemiaan tahoja maailmanmarkkinoiden ulkopuolelle. Näin oli käydä, kun ranskalaista pankkia sakotettiin kaupankäynnistä Kuuban ja Iranin kanssa. Jos pankki olisi jättänyt 9 miljardin sakot maksamatta, olisi sen ulkomaan rahaliikenne jäädytetty. Pankki ei rikkonut ainuttakaan ranskalaista lakia, mutta sen liiketoiminta ei miellyttänyt Yhdysvaltoja.

Reutersin uutinen aiheesta: US – PNB PARIBAS SETTLEMENT

Yhdysvaltain hegemonia on lopussa presidentinvaalien tuloksesta huolimatta. 

 

Kiinan valuutan lisääminen IMF:n (Kansainvälinen valuuttarahasto) reservikoriin voi myös laukaista velkakirjamarkkinoiden puhkeamisen.

Mikäli syksyn aikana tulee mahdolliseksi ostaa IMF:n omassa ”valuutassa”, SDR (Special Drawing Rights) merkittyjä velkakirjoja, romahtaa ”turvasatama” USA:n velan arvo suurella todennäköisyydellä.

 

Deutsche Bankin ”Musta joutsen”

Angela Merkel ilmoitti tällä viikolla, ettei Deutsche Bankin ”Bail-out” eli pelastaminen valtion varoilla tule kysymykseen. Todennäköinen vaihtoehto on silloin ”Bail-in”, eli talletettujen varojen jäädyttäminen, kuten Kyproksella ja Kreikassa.

Pystyisitkö elämään 50 eurolla päivässä? Siis jos automaatissa sattuu olemaan rahaa nostohetkellä.

Miksi kiinnostus juuri Deutsche Bankiin, vaikka esimerkiksi Italian suurin ja toiseksi suurin pankki ovat myös totaalisesti hukkumassa huonoon velkaan?

Koska Deutsche Bankilla on maailman suurin johdannaisaltistus.

Johdannainen on sijoitus, joka seuraa X:n arvoa. Esimerkiksi GLD-etf on kullan johdannainen, jonka arvo muuttuu kullan arvon mukaan.

Johdannaisiin liittyen jätän vain tämän tähän:

rahaa-maailmassa
Lähde: The Money Project  

Hyvät herrat, elämme mielenkiintoisia aikoja.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s