Sosialistit haluavat käteisestä eroon

Jan Hurri esitteli Taloussanomissa artikkelissaan ”Seuraava vedätys on ’Operaatio suuret setelit’” hienosti vaihtoehtoisia näkemyksiä pankkien perusteluille suurten euroseteleiden hävittämiseen.

”Euroalueen keskuspankki EKP harkitsee suurimpien euroseteleiden poistamista käytöstä. Se perustelee aietta rikollisen rahaliikenteen haitoilla ja kiistää jahtaavansa rehellisten säästäjien rahoja. Kiistää tai ei, käytännössä setelisilppuri ajaisi käteisrahaa pankkeihin – sopivasti ennen kuin yleisönkin talletuskorot painuvat miinukselle.”

Samanlaisia suunnitelmia on myös suurille dollarin seteleille. Marketwatch: ”Why Larry Summers wants to kill the $100 bill”.

Käteisen hävittämisen seurauksia:

  • Pakottaa rahaa pankkitileille (kohta miinuskorkoisia)
  • Lisää valvontaa
  • Vähentää rahan vapaata liikkumista
  • Lisää riippuvuutta pankkijärjestelmästä

Mitä käteisen häviäminen ei tee:

  • Hävitä rikollisuuden rahoitusta (kulta, bitcoin ja altcoinit esimerkkinä)
  • Estä valuutan printtaus-korttitalon romahtamista

korttitalon romahdus

Jan Hurri kirjoitti Taloussanomissa presidentti Nixonin 70-luvulla poistaneen suuria seteleitä kierrosta ja miten sillä ei ollut juuri vaikutusta rikollisten rahaliikenteeseen. Tilanne on sama kuin vaatisi laillisten aseiden poistamista, jotta laittomista aseista päästään eroon. Koska kieltolait toimivat aina.

Mitä valuutta on?

Dollari oli sidottu kultaan vuosina 1944 – 1971. Kultasidonnainen valuutta oli luotettavaa. Valuuttaa pystyi pitämään sijoituksena. Arvo laski vuodessa sen verran kun uutta kultaa louhittiin esiin. Muita valuuttoja oli kiinnitetty dollarin arvoon ja FED eli Yhdysvaltain keskuspankki lupasi taata dollarit kullalla.

Muut valuutat olivat kiinni dollareissa ja dollarit kullassa. Dollari oli asset.

Richard Nixon irrotti dollarin kultakannasta vuonna 1971. Nixonin tarkoitus oli estää USA:n kultavarantojen karkaaminen ulkomaille. Hän halusi kiinnittää dollarin takaisin kultaan myöhemmin, mutta ei onnistunut.

Rahasta tuli valuutta. Valuutta on liability. Valuutan avulla pankit pystyvät luomaan rahaa tyhjästä. Yhdysvalloissa pankkien on pidettävä asiakkaiden varoista 10% varastossa. Loput 90% pankki voi lainata eteenpäin.

Vuoden 1971 muutoksen oli tarkoitus korjata USA:n budjettivaje. Sillä on kuitenkin paisutettu ja siirretty ongelmia nykypäivään. Dollari on menettänyt puolet arvostaan kultaan nähden. Kaikki valuutan säästäjät ovat häviäjiä. Ne, jotka saavat kiinteää palkkaa ovat häviäjiä. Rahan arvon väheneminen satuttaa kiinteillä tuloilla eläjää eniten.

Dollarin arvon lasku

Velalliset (mm. valtiot) hyötyvät. Omistajat hyötyvät, sillä heidän omaisuutensa arvo kasvaa. Suurin osa kiinteistöjen arvonnoususta on inflaatiota.

Kulta on edelleen omaisuutta. Valuutat ovat vastattavaa.

 

Ratkaisu

Osta kultaa. FED tulee todennäköisesti siirtämään ongelman kohtaamista tulevaisuuteen printtaamalla keväällä lisää dollareita. Keskuspankit alkavat huomata, ettei määrällinen elvytys toimi. Euroalueella korot ovat olleet miinuksella jo kauan, eikä kasvua näy. Mitä tapahtuu, kun FED, joka on ollut elvytyksen suurin puolestapuhuja, huomaa, että dollareiden loputon printtaaminen ratkaise ongelmaa? Sitä en tiedä. Todennäköisesti dollari ei tule romahtamaan täysin, mutta hyperinflaatio on mahdollisuus.

Kullan arvo on raketoinut FED:n joulukuun koronnostosta asti. Ja epävakaana aikana tulee nousu myös jatkumaan.

dollarikriisi

Käteisen poistuessa tulevat hyvin todennäköisesti myös bittirahat nousemaan arvossa. Bitcoin raketoi aikanaan, kun Kypros vuonna 2013 jäädytti rahaa pankkeihin. Kulta, hopea ja kiinteistöt nousivat myös arvossa, mutta huomionarvoista oli miten paljon Bitcoinin arvo pomppasi samaan aikaan.

Bitcoin on hajautettu valuutta, jota kukaan ei kontrolloi. Siksi Bitcoineilla sekä altcoineilla ostetaan jo nyt asioita darknetistä. Teoriassa Bitcoin-siirtoja ei voi jäljittää. Käytännössä kannattaa käyttää jäljittämättömiksi suunniteltuja bittivaluuttoja, jos sellainen tarve on.

Suojaa salkkusi osakemarkkinoiden heittelyltä ja valuuttakriiseiltä ostamalla kultaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s