Kuinka suojata salkku arvon laskulta

Definition of ’Hedge’

A hedge is an an investment to reduce the risk of adverse price movements in an asset. –Investopedia

Mistä on kyse?

s&p 500 january to february 2016
S&P500 on lasketellut koko alkuvuoden. Muutos tammikuusta -12%.

Yhdysvallat on taantumassa, eikä FED voi laskea korkoja heti joulukuun noston jälkeen menettämättä kasvojaan. Kaikki muut maailmassa painavat kilpaa miinukselle, joten FED on puun ja kuoren välissä, sillä on todella noloa myöntää juuri ennen presidentinvaaleja maan olevan lamassa. Pahemmassa lamassa, josta Obama sen nosti tultuaan presidentiksi ja ottamalla maalle enemmän velkaa kuin kaikki presidentit Abraham Lincolnista George W. Bushiin yhteensä. Obama ”pelasti” maan talouden kaksinkertaistamalla valtion velan. 

Tänään 11.2.2016 jopa Ruotsin Riksbank laski korkoaan -0,35 prosentista -0,5 prosenttiin. Pankkien koroista syvällisemmin edellisessä kirjoituksessa Miksi keskuspankit haluavat nostaa ruuan hintaa. 

Eikä auta salkun hajauttaminen maantieteellisesti, sillä kehitysmaamarkkinat ottavat takkiin samaa tahtia dollarin kanssa.

emerging markets eem 2016
MSCI Emerging Markets Indeksiä seuraava etf EEM.

Osakkeiden arvo siis sulaa kovaa vauhtia. Markkinat odottelevat FEDiä aloittamaan dollareiden pumppaamisen maailmalle, jotta kuplaan saadaan lisää vauhtia.

Yhtäläisyydet vuoden 2008 romahdukseen

Finanssikriisi alkoi viimeksi pankkien kaatumisella. Deutsche Bankin osakkeen arvon pudottua 50% alkoivat puheet seuraavasta Lehman Brothersista, eli dominoketjun ensimmäisestä palasta.

deutsche bank share drop
Lähde: Wall Street Journal

Sittemmin pankki on pystynyt vakauttamaan kurssinsa, mutta miinuskorot painavat kaikkien lainaajien katteita. Euroopan keskuspankki jatkaa eurojen pumppaamista markkinoille, sillä lainarahaa on tällä kertaa paljon enemmän kuin 2008. Romahdus tulee olemaan entistä pahempi.

Mistä tuottoa salkkuun laskumarkkinassa?

Osakkeita painaa yleisesti markkinoiden masennus. Defensiiviset osakkeet, eli yhtiöt, jotka tekevät tulosta markkinatilanteesta huolimatta, laskevat vähemmän. Suomessa esimerkiksi Kesko tekee kannattavaa liiketoimintaa ja maksaa ennätysosinkoja heikosta talouden tilanteesta huolimatta. Ihmisten kun tarvitsee syödä.

Luotettavat osingonmaksajat, eli yhtiöt, jotka ovat maksaneet ja jopa nostaneet osinkoa vuosittain. Tälläisia osinkoaristokraatteja löytyy omastakin salkusta, esimerkiksi Johnson & Johnson (JNJ Yahoo Finance). Pitkäikäisten, luotettavaa kassavirtaa tuottavien yhtiöiden ostaminen näissä kurssilaskuissa on kuin alennusmyynneissä. Markkinoiden yleinen epävarmuus painaa myös hyvien firmojen osakkeiden hinnat alas, jolloin osinkotuotto nousee ja sehän käy osinkosijoittajalle. Esimerkiksi IBM osinkotuotto on jo yli 4 prosenttia. Tarpeeksi kassavirtaa generoivat yhtiöt pystyvät maksamaan osinkoa vaikka osakkeen hinta tippuisikin.

Viime finanssikriisissä osinkoaristokraattienkin osakkeiden arvo tippui keskimäärin 40 prosenttia. Tietysti ne nousivat entistä korkeammalle pohjien jälkeen, mutta tämä ei lohduta, jos rahoja tarvitsee heti. Siksi tietysti tulisikin sijoittaa vain rahaa, joita ei tule tarvitsemaan lähitulevaisuudessa.

Mikä menee ylös, kun osakkeet tippuvat?

kulta.png

Kulta. Perinteinen sijoittajien turvasatama. Kullan hinta on ampunut alkuvuonna ylös raketin lailla ja jatkaa nousuaan edelleen.

kullan kurssi
Kullan arvon nousu tammi-helmikuussa.

Arvometallit ovat historiallisesti pitäneet arvonsa hyvin. Varsinkin osakemarkkinoiden sukeltaessa rahaa hakeutuu turvaan, joka ajaa arvometallit ylös arvossa. Hopeakaan ei ole häpeä.

silver price january february 2016

Osakkeiden arvo laskee kuukaudesta pariin vuoteen. Kullan ja hopean arvo nousee. Jokainen tehköön omat laskelmansa, itse ostin tammikuussa pari kultakaivos-osaketta, jotta ei ole pelkkää punaista salkussa.

Synteesi ja mitä ei pidä tehdä

be-fearful-when-others-are-greedy-buffet
Protip miten saa oman yksityislentokoneen.

Älä ota irti. Osakkeiden myynti on nyt liian myöhäistä. Myy nyt, realisoit itsellesi tappiot, etkä luultavasti pääse tulevaan nousuun mukaan. Jos salkussasi on laatuosakkeita, jotka tuottavat tarpeeksi tulosta, eivätkä ole suurissa veloissa, voit nauttia sisään rullaavista osingoista ja laatuyhtiöiden alennusmyynneistä.

Paras on tietysti, jos olet hajauttanut salkkusi maantieteellisen hajautuksen lisäksi jo valmiiksi eri omaisuuslajeihin, kuten arvometalleihin. Hyvillä rahastoilla ja ETF:llä ei tarvitse huolehtia yksittäisistä firmoista, paras on tehdä lisäostoja nyt, kun muut myyvät paniikissa.

contrarian investing
Ole fiksu, älä uppoa muiden mukana.

Älä anna tunteille valtaa ja ajaudu paniikkiin laskumarkkinassa. Olet jo myöhässä myyntipuolella. Itse en juuri stressaa salkun lasketteluista vaan päin vastoin, jatkan kuukausisäästämistä Nordnetissä, ja tulen nauttimaan vuosien päästä näiden alennusmyyntien hedelmistä.

Muista Warren Buffetin sijoittamisen tärkein sääntö:

”The first rule of investing is, don’t lose money.

The second rule is, don’t forget rule number one.”

-Warren Buffet

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuinka suojata salkku arvon laskulta

  1. Päivitysilmoitus: Sosialistit haluavat käteisestä eroon – Opiskelijabudjetilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s