Eihän tämä liity opiskelijabudjettiin mitenkään

If a man empties his purse into his head, no man can take it away from him. An investment in knowledge always pays the best interest.

Benjamin Franklin 

Olen postaillut enemmän mindset-asiaa kuin varsinaisia säästövinkkejä. Miten säästää x kuluissa kirjoituksia löytyy netistä yllin kyllin. Säästäminen itsessään on loppujen lopuksi yksinkertaista – osta vähemmän ja halvemmalla. Keskityn kirjoituksissa siihen, mistä tehoikkain muutos on lähtöisin – itseen. Aion jatkossakin kirjoittaa menestykseen johtavista tekijöistä, joita voi soveltaa myös finanssien ulkopuolella elämän kohentamiseen.

Hyvällä taktiikalla voi voittaa kaikki taistelut, mutta silti hävitä sodan. (case: Irakin sota 2003-2011)

Älä osta kalaa…

If How To’s Were Enough, We Would All Be Skinny, Rich and Happy

Brian Klemmer

Kaikki ovat kuulleet sanonnan ”Anna miehelle kala, niin ruokit hänet päiväksi. Opeta mies kalastamaan, niin ruokit hänet loppuiäksi.

Suurin osa ihmisistä haluaa myydä kalaa. Talousasioissa pankin neuvojat, osakevälittäjät ja luotonantajat myyvät kaikki kalaa. Suhde syntyy, kun uhri ei ole perillä edes perusasioista, kuten lainojen koroista. (Hankkiudu eroon huonosta velasta viimeistään nyt.)

Miksi ottaisi neuvoja vastaan joltakulta, joka sanoo toisin kuin tekee. Miksi kuuntelisi raha-asioissa ketään, joka ei ole  ̶r̶i̶k̶a̶s̶ miljönääri?

Samasta syystä, ettei geneeriset neuvot toimi kaikille. Toiset haluavat enemmän turvallisuutta, toiset enemmän vapautta. Jokaisen tilanne on uniikki, jokaisen tarpeet ja tavoitteet erilaiset. Älä kuuntele geneerisiä talousneuvoja internetin blogeista taikka pankin ”asiantuntijalta.”

Kukaan muu ei hoida rahojasi niin hyvin, kuin sinä itse.

…vaan kalasta

Paras sijoitus on sijoitus itseen. Jos jokin vaikuttaa elämääni joka päivä, haluan tietää siitä mahdollisimman paljon. Haluan oppia tänään jotain, mitä en tiennyt eilen. Tiedon lisääntyessä tiedän lähinnä miten paljon en tiedä, mutta silti lisääntynyt tietoisuus vähentää epävarmuutta tulevaisuudesta.

Raha on numeroita. Numeroiden kanssa täytyy tulla toimeen. Onneksi kutosluokan matematiikka vie todella pitkälle, kunhan suhtautuminen on kunnossa. Asenteella matematiikka ei ole minulle on varmasti riippuvainen muista rahankäytöllisissä asioissa.

pää piiloon raha-asioissa
Älä piiloudu todellisuudelta ja toivo lottovoittoa.

Financial IQ eli ihan finanssiälykkyys on vähän huono termi, koska suurin osa ihmisistä yhdistää älykkyyden joksikin, joka joko on tai ei ole. Joka tapauksessa asioihin perehtyminen ja ympärillä olevan maailman ymmärtäminen on kriittistä taloudellisen vapauden saavuttamisessa.

Muut ihmiset tietävät kyllä mitä tehdä rahoillesi. He ottavat ne mielellään sinulta pois.

Synteesi

Blogin suunta on henkilökohtainen kehittyminen ja sellaisena se pysyy. Sijoitus itseen on aina paras sijoitus. Kirjoitukset ovat sen hetkisiä ajatuksiani, jotka laitan ilmoille saadakseni muita näkökulmia asiaan. Parasta olisi, jos joku vielä oppisi jotain, tai vielä parempaa, ryhtyisi tuumasta toimeen.

Ostan niin vähän tavaraa, etten näe säästövinkkien jakamista käytännöllisenä. Ruokaostoksia teen 20 euron arvosta viikottain ja that’s about it.

Haluan jakaa tietoutta, jota ei koulussa opeteta. Sitten ihmetellään, kun maksuhäiriömerkinnät kasvavat kuin tuotot osakemarkkinoilla. Korkoa korolle-ilmiö näkyy raha-asioissa molempiin suuntiin.

Ja lainauksia tulen käyttämään jatkossakin. Niiden hienous on, miten joku asiaa pohtinut on saanut tiivistettyä monimutkaisiakin asioita helposti ymmärrettäväksi.

Aloita sijoittaminen ja jätä kommentti.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s