Todellisuus on mitä näet

Everything you see or hear or experience in any way at all is specific to you. You create a universe by perceiving it, so everything in the universe you perceive is specific to you.

Douglas Adams

Katso kuvaa alla 10 sekuntia. Näetkö hyvin pukeutuneen nuoren naisen?

vanha vai nuori
Katso kuvaa 10 sekuntia. Mitä näet?

Vai näetkö kuvassa vanhan naisen? Yritä nähdä molemmat perspektiivit. Pienentämällä kuvaa vaihtoehtojen näkeminen helpottuu.

Kirjassaan The 7 Habits of Highly Effective People Stephen Covey kertoo Harvardin professorin demonstraatiosta näkökulman voimasta. Professori jakoi puolelle luokalle kortit, joissa näkyi selvemmin vanha nainen ja toiselle puolelle kortit, joissa oli selvemmin nuori nainen. Lopuksi hän näytti kaikille yllä olevan kuvan samaan aikaan, ja kysyi opiskelijoiden mielipidettä.

Luokkaan syntyi väittely naisen iästä. Toiset halusivat viedä nuoren naisen ulos ja toiset pitivät heitä hulluina, sillä kuvassahan oli vanha kääpä. Vasta pitkän ja tarkan analyysin jälkeen opiskelijat pystyivät näkemään toistensa näkökulman.

Opiskelijat oli kymmenessä sekunnissa ehdollistettu näkemään samassa kuvassa täysin eri merkityksen. Faktat, eli kuvan ääriviivat, värit ja muodot olivat kaikille samat, mutta tulkinnasta oli revetä riita.

Jos kymmenen sekunnin ehdollistamisella on tuollainen vaikutus, miten on koko kasvatuksen, eliniän ajan syötettyjen ”totuuksien” laita?

Äiti kertoo, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Uskotaan kyseenalaistamatta.

Covey listaa kirjassaan vaikuttajiksi perheen, koulun, kirkon, työympäristön, ystävät ja tutut. Tämähän on täysin totta, sillä ihminen muuttuu niiksi, joiden kanssa viettää aikaa.

Coveyn esimerkki on tehokas: jos kuulut siihen 90% ihmisistä, jotka näkivät nuoren naisen, sinun oli todella vaikea asennoitua saattamaan hänet tien yli. Asenteesi ja käyttäytymisesi naista kohtaan määräytyi sen mukaan miten hänet näit. 

 

Perception is reality

palkkausvertailu.png

 

Havaintomme vaikuttavat vahvasti siihen, miten suhtaudumme toisiin ihmisiin. Vaikka ajattelisimme asiaa kuinka objektiivisesti ja rationaalisesti, joku toinen tulee täysin toiseen johtopäätökseen, vaikka faktat ovat samat.

Emme näe maailmaa sellaisenaan. Näemme maailman sellaisena, kuin itse olemme. Eli sellaisena, kun meidät on opetettu se näkemään. Tämä tapahtuu huolimatta parhaista yrityksistämme olla objektiivisia.

Kuvailemme itseämme, kun kuvailemme ympäristöä. Kun muut ihmiset ovat eri mieltä, ajattelemme mikä heissä on vialla. Ihmisen tapa tulkita ulkopuolisia ärsykkeitä riippuu aikaisemmista kokemuksista. Faktoilla ei ole merkitystä, ainoastaan tulkinnalla on.

Ihmiset tekevät salamannopeita analyysejä vain näkemänsä perusteella. Olet varmasti kuullut ensivaikutelman tärkeydestä. Sen takia on ehdottoman tärkeää myös näyttää menestyjältä ulospäin. Brändäys on ponnahduslauta huipulle, katso vaikka Applen taivalta markkinajohtajaksi.

 

Mitä on tehtävissä?

Näkökulmissa on se hyvä puoli, että niitä voi muuttaa. Mutta ainoastaan, jos niin haluaa. Olen auttanut montaa painonsa kanssa kamppailevaa, mutta pysyviä tuloksia tulee ainoastaan niiden kanssa, jotka haluavat muuttua.

Coveyn mukaan itsensä tunteminen sekä aikaisempien kokemusten ja uskomusten tunnistaminen auttaa saamaan kuvan todellisuudesta. Mitä enemmän tunnistaa itsessään vaikutteita, sitä tehokkaammin pystyy ottamaan vastuun itsestään, sekä näkemään myös muiden näkökulman asioista.

Toisen saappaisiin astuminen sekä ihmisten aktiivinen kuunteleminen mahdollistaa perspektiivin laajentamisen ja suuremman kuvan näkemisen. Kuunteleminen itsessään on jo vaikeaa, suurin osa ihmisistä miettii vain vastaustaan toisen puhuessa. Ehkä kirjoitan vielä siitäkin joskus.

Objektiivisuus on välttämätöntä menestyksen tiellä. Tunteella tehdyt päätökset ovat lyhytnäköisiä. Realisimiin pohjautuvat päätökset vievät helposti edelle niitä kilpailijoita, jotka tekevät päätöksensä fiilispohjalta. Koska tulkinta on tärkeämpää kuin faktat, voi tätä käyttää omaksi edukseen, esimerkiksi työhaastattelussa. Perception is reality.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s