8 sijoitusvirhettä tappion varmistamiseksi

Osakesijoituksissa riski on aina läsnä, sillä arvopaperimarkkinoita et pysty kontrolloimaan. Sijoituksien lopputulosta pystyy kuitenkin parantamaan pysymällä omassa strategiassaan.

Olen pyrkinyt noudattamaan näitä ohjeita omissa sijoituksissani:

  1. Tappiollisten sijoitusten myynti

Tämä on erityisen vaikea. Sijoitettua rahaa ei halua menettää, joten mielellään odottaisi osakkeen nousevan edes ostohintoihin. Warren Buffettin sijoittamisen ensimmäinen sääntö on ”Don’t lose money.” ja toinen ”Don’t forget the first rule.”

Sääntö ei tarkoita, etteikö tappiota pitäisi realisoida. Tappiot pitää realisoida ajoissa. Rikoin itse tätä sääntöä ja maksoin siitä oppirahat. Myin tänään ETN-sijoituksen -31% tappiolla. Tiesin -10% kohdalla, että sijoitus on huono, ja arvo tulee laskemaan hyvästä osinkotuotosta huolimatta.

rahaa palaa.png
Rahaa palaa, kun ei myy ajoissa.

En halunnut myydä rahanmenetyksen takia. Nyt menetin kolmasosan sijoituksen arvosta kymmenen prosentin sijaan. Tappiot eivät silti ole epäonnistumisia. Ne ovat oppimismahdollisuuksia asioista, joita ei tule enää toistaa tulevaisuudessa.

Älä rakastu sijoituksiisi. Kysy itseltäsi ”Ostaisinko tätä tänään?”

Jopa Erkki Sinkko, pitkän linjan holderi, josta kirjoitin Säästäminen ei kannata artikkelissa, myi salkkunsa alisuoriutujat tänä vuonna. Lähde: Kauppalehti: Erkki Sinkko kyllästyi – ”Surkimukset” lensivät ulos salkusta 29.2.2016

 

2. Sijoittaminen ilman suunnitelmaa

Failing to plan is to plan to fail.

Jos et tiedä mihin olet menossa, kaikki tiet vievät perille. Sijoitusten suunnitellussa erinomainen apu on Stoalainen sijoittaja. Kirjoittaja pohtii sijoittamista eri näkökulmista ja tekstiä on mukava lukea. Älä pelästy numeroiden määrää sivustolla. Raha on numeroita. Stoalainen sijoittaja onnistui ennustamaan tammikuun laskut ja tiivisti miten niihin tulee suhtautua.

Suorien osakesijoitusten sijaan voi valita ”turvallisen” (ei oikeasti) reitin passiivisissa indeksirahastoissa. Alhaisten kulujen rahastot sopivat niille, jotka eivät ole kiinnostuneita seuraamaan markkinoita ja tekemään tutkimusta.

Selvä tavoite on oltava myös sijoittamisessa. Tee suunnitelma ja sitoudu siihen. 

Sijoitussuunnitelma on vain osa varallisuussuunnitelmaa. Varallisuuteesi vaikuttaa sijoitusten lisäksi myös tulosi, säästösi ja tarpeesi.

3. Markkinoiden ajoittaminen

Markkinoiden ajoittamisessa eivät onnistu ammattilaisetkaan. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kannattaa ostaa silloin, kun markkinat ovat huipussaan ja arvostukset huitelevat pilvissä.

Ajallinen hajauttaminen kuukausisäästämällä sopii suurimmalle osalle sijoittajista. Kymmenien vuosien sijoitushorisontilla ei ole niin merkitystä onko osakkeen hinta 5 euroa sinne tai tänne.

Ajoittamalla todennäköisimmin myy pohjalla, eikä pääse täysimääräisesti mukaan kurssinousuun.

 

4. Verosuunnittelu

Tulovero on tällä hetkellä 30% alle 30 000 euron pääomatuloista. 30 000 euroa ylittävästä peritään 34%. Vero peritään muun muassa osingoista ja myyntivoitosta. Verot tulee ottaa huomioon myyntejä suunnitellessa. Verojen ja välityspalkkioiden yhteisvaikutus tekee kannattavasta tiheästä treidaamisesta haastavaa.

Suomessa rahastot saavat osingot verovapaasti. Osingot uudelleen sijoittaviin rahastoihin sijoittaessa ohittaa osinkoverotuksen ja maksaa ainoastaan myyntivoitosta.

Mieluummin verot voitoista kuin tappio sijoituksista.

5. Sijoitusten seuraaminen

Sijoituspäätös perustuu tietysti tutkimukseen ja huolelliseen pohdintaan. Pohdinta ei pääty ostohetkeen. Yhtiö saattaa vaihtaa johtajistoa, vaihtaa strategiaansa tai vain alisuoriutua markkinoilla. Sijoituksia on seurattava ja uudelleen arvioitava niiden paikkaa omassa salkussa.

Jälleen: ”Ostaisinko tätä tänään?”

 

6. Olettamus saman linjan jatkumisesta tulevaisuudessa

Historiallinen tuotto ei ole tae tulevaisuudesta. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen markkinoille on pumpattu ensiapua lisävaluutan muodossa. Määrällinen elvytys on saanut aikaan nousumarkkinan 2009-2016. Tämän aikavälin nousu ei ole tae siitä, että nousu jatkuu tänäkin vuonna.

Itse asiassa Obaman lopetellassa presidenttikauttaan Yhdysvallat on matkalla kohti pahempaa kriisiä kuin vuonna 2008. Maailmassa on enemmän velkaa kuin ikinä, ja keskuspankit ovat heräämässä todellisuuteen lisävaluutan printtaamisen toimimattomuudesta. Koskaan historian aikana ei ole vastaavaa tilannetta negatiivisten korkojen kanssa. Historia ei ole tae tulevasta. Kukaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan.

 

7. Salkku on kasa sijoituksia suunnitellun portfolion sijaan

Itse painin sijoitusuraa aloitellessa tämän kanssa. Sijoitin ilman selvää suuntaa, ja salkku oli hajanainen kokoelma osakkeita ja ETF:iä. Ostin paljon pieniä positioita, ylihajautin vähät sijoitettavat varat moniin kohteisiin. Luulin peittoavani markkinat helposti.

Hyvä puoli tässä oli se, ettei suuria tappioita synny pienten summien kanssa. Alle 1000 euron positioita on silti kannattamatonta ostaa ja myydä ainakin Nordnetin välityspalkkioilla.

Hajauttaminen on niille, jotka eivät tiedä mitä tekevät.” –Buffett

 

8. Uskot sijoitusvinkkejä

Lue lehdestä kuumimmat osakevinkit ja sijoita niiden perusteella. Sijoituspäätös tulee aina perustua omaan tutkimukseen.

Mieti suosittelijaa: mitä hän hyötyy vinkkien paljastamisesta? Sijoittaako hän itse niihin? Onko vinkkien tarkoitus kalastella ainoastaan lukijoita? Miksi suosittelija ei ole miljönääri? Otatko vastaan neuvoja joltain, joka ei noudata niitä itse?

 

Bonus: Jatkuva oppiminen

Pyritkö oppimaan uutta joka päivä? Tieto vähentää tuntemattoman pelkoa. Tieto on valtaa omasta kohtalosta. Voitto menee parhaiten valmistautuneelle.

Pyrin oppimaan tänään jotain, mitä en tiennyt eilen. Oppiminen jatkuu koko eliniän. Kysy itseltäsi aamulla: mitä haluan oppia tänään?

 

Synteesi

Sijoittaminen on prosessi. Jokaisen on löydettävä itselleen sopiva prosessi, johon on valmis sitoutumaan. Suurin este menestykselle on yleensä sijoittaja itse.

En jaa blogissa tarkkoja sijoitusvinkkejä, sillä jokaisen tilanne ja tarpeet ovat erilaiset. En voi mitenkään tietää mikä on sopiva suunnitelma juuri sinulle. En myy kalaa. Haluan opettaa kalastamaan.

Kerro kommenteissa miten itse sijoitat ja hallitset riskiä.

Helpoiten sijoittamisen voi aloittaa Nordnetissä, kuukausisäästäminen ja superrahastot ovat kova juttu.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s