Raha ei tee rikkaaksi

Learn to enjoy the process. 

Sadan kilon penkkipunnertaminen ei ole helppoa. Harva pystyy vain käymään tangon alle ja alkaa punnertaa. Varsinkaan toistoja. Ne, jotka siihen pystyvät, tietävät, mitä siihen pisteeseen pääsy vaatii.

Asettuminen penkille, olkapäät takana, lavat yhdessä, tukilihasten jännitys, oikea hengitys ja tangon hallinta koko liikkeen ajan muodostavat oikean tekniikan. Tekniikkaa ei osaa kukaan ensimmäisellä kerralla. Sadan kilon penkkisarja on välitavoite prosessissa. Prosessi, joka vaatii aloitusta pienillä painoilla ja lihasten nousujohteista vahvistamista.

Kukaan ei oleta penkkaavansa vielä toisella kerrallakaan sataa kiloa. Kehon rakentaminen vahvaksi vie aikaa. Gainsit eivät tule sormia napsauttamalla.

penkkipunnerrusvirhe
Penkkaa egopainoilla, niin kuolet.

Silti suurin osa salimakeista kertoo nauttivansa harjoittelusta ja treenaamisesta. Tavoitteen saavuttaminen on vain bonus, välipysäkki matkalla kohti vahvinta versiota itsestään. Tekeminen itsessään on palkitsevaa. Pienet parannukset tuloksissa luovat ns. positive feedback loopin ja pian jokainen on koukussa itsensä kehittämiseen.

Ne, jotka luovuttavat, eivät halua sitä tarpeeksi. Luovuttajat syyttävät geenejään tai ympäristöään saamattomuudestaan. Jos kärsit tästä ongelmasta, lue Kuka päättää tulevaisuudestasi.

 

Ketä kiinnostaa penkkaaminen, kun piti puhua rikkauksista?

Fiksuimmat varmasti ymmärsivät yhteyden. Rikastuminenkaan ei käy sormia napsauttamalla. On paljon ihmisiä, joilla on paljon rahaa, mutta eivät ole rikkaita. Jokainen varmasti tuntee jonkun, joka käy töissä. Ja jonkun, jonka rahat loppuvat viimeistään viikko palkanmaksun jälkeen.

selviä seuraavaan palkkaan.png

Ne, jotka ovat saaneet rahansa sormia napsauttamalla, ovat ne menettäneet yhtä nopeasti. Oli kyseessä sitten perintö tai lottovoitto, lopputulos on sama.

IS kertoi brittiläisestä Michael Carrollista, 27, joka voitti lotossa 9,7 miljoonaa puntaa (11,4 miljoonaa euroa) vuonna 2002.

Carroll tuhlasi rahojaan viinaan, huumeisiin, prostituoituihin ja muuhun huvitteluun. Nyt kaikki rahat ovat menneet. Oikeus totesi rattijuopumustuomion yhteydessä, että Carroll on alkoholisti.

Lottovoittajien ajatusmaailmasta on kirjoittanut aikaisemmin jo Ruukinmatruuna blogissaan Takkirauta. Tyypilliseen tyyliin kirjoitus Äkkirikastumisen kirous on wall of text, mutta tiivistettynä ”90% ihmisistä ovat surkeita hoitamaan omia raha-asioitaan jo sillä peruspalkallakin”. Suosittelen lukemaan tuon tekstin ja miksei muitakin. Kirjoittaja on ihan fiksu, vaikka ei kannatakaan asevelvollisuutta, eikä ymmärrä Trumpin olevan USA:n viimeinen toivo. Erityisesti yhteiskunnalliset aiheet, sekä ihmissuhdepostaukset ovat puhdasta kultaa.

Hard work makes luck.

Äkkirikastujat ovat vararikossa, koska he saivat rahat. Heidän ei tarvinnut läpikäydä prosessia sen saamiseksi. Monet epäonnistuvat rikastumisessa, sillä he arvostavat taloudellista turvallisuutta enemmän kuin vapautta. Köyhät pitävät itseään rahan uhreina. Heitä pidättelee köyhyyden pelko.

Rikastuminen on prosessi. Jotta voi juosta, pitää ensin oppia kävelemään. Jokaisesta voi tulla oman elämänsä talousasiantuntija. Takkirauta on väärässä siinä, ettei työllä voi rikastua. Kaikki omalla työllään rikastuneet miljonäärit (miljardöörit) ovat tehneet juuri töitä ja kovaa. He ovat osanneet tehdä työtä fiksusti. He ovat sijoittaneet itseensä.

 

Raha on mindset

Köyhät pysyvät köyhinä, sillä he pysyvät mukavuusalueellaan. Uuden oppiminen ei ole mahdollista pysymällä siinä, mitä jo osaa. Uusien haasteiden selättäminen on kriittistä oppimisen kannalta. Rikkaat eivät luovuta, he oppivat.

”Life is a daring adventure, or nothing.” -Helen Keller

Raha ei itsessään tee onnelliseksi, mutta sillä saa asioita, jotka tekevät. Rahasta on pidetty kirjaa faaraoista lähtien, joten väittämä sen turhuudesta on irti todellisuudesta. Suurin osa rikastuneista ei tavoittele rahaa, samalla tavalla kuin salilla kävijät eivät tavoittele sadan kilon penkkitulosta. He tavoittelevat itsensä voittamista, niin rahan kuin raudankin pelissä.

Toisin kuin keskiluokkaiset, jotka odottavat elämänsä alkavan eläkkeellä, rikkaat eivät halua eläköityä. He tekevät jo sitä, mistä nauttivat. Rikkaat haluavat olla vahvin versio itsestään.

Toisin kuin kehonrakennuksen ja voimanoston saralla, ihminen ei voi valita pelaako rahapeliä. Kaikki ovat pelissä mukana, halusivat tai eivät. Toiset pelaavat, jotta eivät häviä, toiset voittaakseen.

Kuinka sitten voittaa? Ensin jokaisen on kysyttävä itseltään ”Olenko sitoutunut voittamaan? Olenko valmis sitoutumaan menestyksen opiskeluun?” Elämä on oppimista. Oppimalla oikeita asioita raha tulee mukana. Sitten on opittava pitämään rahoistaan huolta. Robert Kiyosaki listaa kirjassaan Increase your financial IQ  viisi taloustiedon osa-aluetta, joilla voi ottaa vastuun omasta tulevaisuudestaan:

1. Tienaa enemmän 

Se, jonka kassavirta on suurin, on fiksuin. Parhaat tavat rahavirtojen rakentamiseen ovat a) liiketoiminta ja b) kiinteistösijoittaminen. Nämä tarjoavat eniten vastuuta (vapautta), mutta eivät työn kaltaista turvallisuutta.

2. Suojele rahojasi

Se, joka pitää suurimman osan rahoistaan, on fiksuin. Toinen maksaa 50% tuloistaan veroina, toinen 15%. Lupaan kirjoitella hieman verosuunnittelusta tulevaisuudessa. Tietysti suurin osa väestöstä, eli töissä kävijät, pystyy kontrolloimaan maksettujen verojen määrää vain rajoitetusti.

3. Budjetointi

Budjetointi vaatii paljon finanssiosaamista. Se, jonka kulut ovat pienimmät suhteessa tuloihin, on fiksuin. Vaurastumisen nyrkkisääntö on Tienaa enemmän kuin kulutat ja sijoita ylijäämä viisaasti. Se miten budjettiin saa jäämään ylijäämää vaatii luovuutta ja itsekuria. Varsinkin opiskelijabudjetilla.

säästö helmikuu.PNG
Saat mitä mittaat.

4. Vivuttaminen

Se, joka pystyy parhaiten hyödyntämään budjettinsa ylijäämän, on vivutuksen fiksuin. Säästäminen ja sijoittaminen arvopapereihin (rahastot, korot, osakkeet) eivät tarjoa mahdollisuutta vivuttaa varojaan. Kävele pankkiin ja neuvottele [sijoitus]asuntolainaa käsirahaa vastaan, johan syntyy vipua. Vivutetut sijoituskohteet ovat yleensä paremmin kontrolloitavissa. Vuokra-asunto tai firma ovat omassa hallinnassa, osakemarkkinat eivät, jolloin riski on itseasiassa pienempi.

Apinakin osaa säästää ja sijoittaa rahastoihin. Ehkä sen takia näiden tuotot ovat niin alhaisia. Return on Investment (ROI) maksimointi vaatii vaivannäköä ja osaamista.

5. Kehittyminen

Taloudellisen osaamisen kehittäminen on osa-alueista palkitsevin. Ajatukset ovat parhaiten tuottava sijoitus, jos niiden pohjalta tarttuu myös toimeen.

Monet kuitenkin ovat tyytyväisiä luovuttaessaan rahansa muiden huolehdittavaksi. Sijoittamalla rahastoon, jossa rahastonhoitaja tekee työn, ei opi. Ottamalla ohjat omiin käsiinsä lisää hallintaa omasta tulevaisuudestaan ja oppii samalla. Prosessin edetessä pystyy ymmärtämään yhä monimutkaisempia konsepteja taloudesta ja rahankäytöstä.

Periaate on täysin sama kuin penkkitekniikan kehittäminen alkuun pienillä painoilla.

DSC_0413.jpg
Kasvaminen on prosessi, fyysisesti sekä henkisesti.

 

Synteesi

”Thinking is the hardest work there is, which is probably the reason why so few engage in it.”

-Henry Ford

Jos et rakenna pohjaa omalle menestyksellesi parikymppisenä, teet jotain väärin. Koskaan ei ole liian aikaista ottaa vastuuta omasta itsestä. Kukaan muu ei sitä tee puolestasi. Kaikki pelaavat rahan kanssa. Siitä ei pääse eroon, joten miksi ei heittäytyisi peliin voittaakseen?

Kaikki suuri on rakennettu aina perustus ensin. Oikotietä ei ole. Ilman rahankäytöllistä viisautta, ei rahasta ole mitään hyötyä. Raha ei tee rikasta, ajattelutapa tekee.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s