6 suurinta pelkoa ja miten voittaa ne

Do the thing you fear most and the death of fear is certain.  

koirat ja pelko.png

Päättämättömyys, epäilys ja pelko. Kolmikko, joka seisoo positiivisen ajattelun tiellä. Käytännössä päättämättömyys ja epäilys ovat pelon johdannaisia. Pelko on yleensä kaiken negatiivisuuden perusta.

Päättämättömyys < epäilys < pelko.

Kolmikko kulkee käsi kädessä. Päättämättömyydestä kiteytyy epäilys, kun ajatusta ylläpidetään tarpeeksi kauan.

Ajatukset ovat kuin magneetteja, jotka vetävät puoleensa samanlaisia ajatuksia.  Jos hallitseva tunne on pelko, värittää se kaiken muun ajattelun negatiiviseksi. Pelko on kehon tapa välttää kipua. Pelko on odotus kivusta. Kaikki pelot voidaan jakaa johonkin kuudesta kategoriasta:

 1. Köyhyyden pelko
 2. Kritiikin pelko
 3. Huonon terveyden pelko
 4. Rakkaan menettämisen pelko
 5. Ikääntymisen pelko
 6. Kuoleman pelko

(Think and Grow RichNapoleon Hill)

Pelot on lueteltu yleisimmästä alkaen. Köyhyyden pelko pitää köyhät köyhinä. Köyhät pitävät rahoistaan niin kovasti kiinni, pelkäävät sen menettämistä, etteivät voi saada sitä lisää. Pitää antaa, jotta voi saada. Mitään ei synny tyhjästä.

Nykyään suurimmalla osalla väestöstä ei ole tarvetta pelätä fyysistä vammautumista, kuolemaa, petoja tai ruoan loppumista. Fyysistä tarvetta pelolle ei ole ainakaan nyky-Suomessa. Siten pelko on siis huonoa mielen hallintaa.

Korkean paikan kammo voidaan luokitella huonon terveyden (vammautuminen) tai kuoleman pelkojen alle. Kaikki pienemmät pelot ja kammot sisältyvät kuuteen pelkoon. Niiden tunnistaminen on kriittistä pelon voittamisessa.

Pelko on vain mielen tila. Mieli on ainoa asia maailmassa, johon ihminen on saanut täydellisen kontrollin. Siksi on käsittämätöntä, että joku antaa masentuneiden ajatusten vallita itseänsä. Olet mitä ajattelet. Jos ei anna negatiivisille ajatuksille jalansijaa, jos kieltäytyy ylläpitämästä negatiivisuutta, jäljelle jää ainoastaan positiivisuus. Ja positiivinen ajattelu tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia.

Kaikki mitä mies saa ja on saanut aikaan on lähtenyt ajatuksesta.

Tuhoa negatiiviset ajatukset

Mieli on keho. Mitä tapahtuu päässä, vaikuttaa kehoon. Sama tapahtuu myös toisinpäin, ”voima-asennossa” (power posture jalat levällään, kädet lantiolla) kaksi minuuttia seisoneet tuntevat olonsa voimakkaaksi. Heidän testosteronitasonsa nousee myös mittauksissa kahden minuutin jälkeen.

Sen sijaan kyyhöttäjät, kädet ja jalat ristissä istuneet tuntevat olonsa haavoittavammaksi, sekä heikommaksi. Keho vaikuttaa mieleen.

Google haku: Power posture

Arnoldilla on tapana visualisoida tavoite mielessään jo tehtynä. Oli se sitten kyse mr. Olympia tittelin voittamisesta, Kalifornian kuvernööriksi ryhtymisestä tai raskaan hauis-sarjan loppuun saattamisesta, Arnold näkee lopputuloksen mielessään jo ennen työhön ryhtymistä. Hän näkee itsensä jo tavoitteen saavuttaneena. Silloin mieli vaikuttaa kehoon ja viimeinen sarja nousee viimeiseen toistoon saakka. Lopputulokset puhukoon puolestaan.

Heitä pelko pihalle

Vedät puoleesi sitä, mitä ajattelet. Jos uskot ettet saa viimeistä toistoa tehtyä, et saa viimeistä toistoa tehtyä. Jos katsot maailmaa negatiivisen kautta, näet vain sen negatiiviset puolet.

“Whether you think you can, or you think you can’t–you’re right.”

Henry Ford

Mitä tehdä, kun negatiiviset ajatukset pyrkivät sisään mieleen? Niitä ei pidä päästää sisään. Mikäli epäilys saa jalkansa oven väliin, ei sitä saa kutsua vieraaksi ja viihdyttää. Pöllytä epäilys ulos mielestä ennen kuin se istuu sohvalle ja alkaa vaatia tarjoilua.

Vieraat yksinkertaisesti lähtevät, kun isäntä kohtelee välinpitämättömästi. Älä tarjoile pelolle olutta ja istu viereen katsomaan televisiota.

Sinä päätät mitä ajattelet. Päätä olla hyvä isäntä positiivisille ajatuksille. Toivota usko tulevaan, toivo ja itseluottamus ruokapöytään ja pidä huoli viihtyvyydestä. Mielessä viihtyvät ne ajatukset, joita ruokitaan. Jos uskot, että maailma on pelikenttäsi, olet pysäyttämätön. Jos uskot, että olet maailman viemäri, saat varmasti lokaa päällesi.

Hovawartin ajatuksia
Arvatkaapa kummalla ajatuksella saa enemmän rapsutuksia ja nautittavamman elämän.

edit. Lukijapostissa tuli palautteena erinomainen tapa hankkiutua eroon negatiivisista ajatuksista. Auta muita. Negatiivisuus tahtoo vain lisääntyä pään sisällä mitä enemmän sitä ajattelee. Paras tapa aiheuttaa itselle hyvä mieli on auttaa muita, on se sitten puoliso, kämppis, vanhemmat tai vaikka naapuri. Laita hymy jonkun muun kasvoille, takaan ettet voi synkistellä enää. Käy vaikka leikkaamassa naapurin nurmikko, jos ei muuta. Positiivisuus ei jää huomaamatta maailmalta, eikä itseltäsi.

 

Pätevyys -> Luottamus -> Pelottomuus

Tieto ja taito avartavat maailmankuvaa. Pätevät ihmiset eivät pelkää. Luuletko, että firman pätevin myyjä pelkää potkuja? Entä pelkääkö taistelulajikouluttaja tappelua? Pelkääkö kokenut sijoittaja markkinoiden heilahteluja?

Pätevyys vähentää pelon tunnetta.

Oppiminen voidaan jakaa neljään vaiheeseen:

Tietämättömyys -> Tietoisuus -> Osaaminen -> Pätevyys

Tietämättömyys (ignorance)

Tietämätön pelkää tietysti eniten. Tuntematon on pelottavaa. Minkä takia ihminen ei ryhdy sijoittajaksi? Hän ei tiedä sijoittamisesta mitään. Hän pelkää rahan menettämistä.

Minkä takia mies on läski? Hän tietää syömisestä vain, mitä läskit vanhempansa tai ystävänsä ovat kertoneet. Hän pelkää epäonnistumista, sillä hänellä ei ole edellytyksiä onnistua ilman parempaa tietoa.

Minkä takia opiskelija ei pärjää koulussa? Hän ei tiedä miten opiskella. Hän ei opetellut oppimaan. Koulun tapa opettaa, jossa oppilaat istuvat hiljaa paikallaan, ei sovi suurimmalle osalle pojista. Paikallaan istuminen pakottaa kaiken energian mieleen, jolloin keskittyminen on vaikeaa. Silti pojat uskovat olevansa tyhmiä tai osaamattomia, vaikka tekemällä ja kilpailemalla he voisivat oppia mitä tahansa. Koulu on opettanut, että korkea energia on pahasta, ja sitä tarvitsee lääkitä adhd-lääkkeillä tai rauhoittavilla.

Tietoisuus (Awareness)

Kun tietoisuus lisääntyy, maailma avaa ovensa ja paljastaa loputtomia mahdollisuuksia. Kun taistelija oppii brassijujitsussa perusliikkeet ja huomaa pystyvänsä parantamaan omaa suoritustaan harjoittelulla, hän alkaa luottaa omiin kykyihinsä. Hänestä tulee nälkäinen oppija, halu tulla paremmaksi ajaa yhä parempiin suorituksiin. Hän lakkaa pelkäämästä fyysisiä kohtaamisia. Itseluottamus valaa uskoa ja näkökulma muuttuu.

Aloitteleva sijoittaja lukee ehkä kirjan, joka tuo tietämättömyydestä tietoisuuteen. Näin kävi itselleni Rich dad, Poor dad kirjan kanssa. Osakkeet eivät ole enää tuntematon mörkö, vaan työkalu nostaa itsensä pois rahattomuuden kuopasta. Lukemalla ja kokeilemalla tietoisuus sijoittamisesta lisääntyy ja halu kasvaa syödessä. Sijoittaja alkaa nähdä mahdollisuuksia esteiden tilalla.

Osaaminen (competency)

“The more I learn, the more I realize how much I don’t know.”
― Albert Einstein

Tieto osakemarkkinoiden olemassaolosta ei riitä. Tieto bjj-tekniikoista ei riitä. Millään määrällä tietoa ei ole mitään merkitystä ilman toimintaa. Jotta voi päästä tietoisuudesta osaamisen portaalle, on asioita kokeiltava ja harjoiteltava.

Sijoittajan on ostettava ensimmäinen osakkeensa.

Taistelija osallistuu ensimmäiseen kilpailuunsa.

Ensimmäisissä askelissa pelko on läsnä. Epävarmuus tulevasta on vielä olemassa, sillä mielessä ei ole aiempia kokemuksia. Pelko kritisoiduksi, jos häviää matsin. Pelko tulla köyhäksi, jos tekee virhesijoituksen.

Epäonnistuminen on epäonnistuminen vain, jos kerrot niin itsellesi. Pelko on voitettavissa asennemuutoksella. Kirjallisuudessa esiintyy usein termi ”paradigm shift,” jolla tarkoitetaan selvää muutosta ajattelun fundamenteissa. Tälläinen muutos on ajattelun muutos pelon ilmapiiristä positiiviseen, vahvan luottamuksen tilaan.

Pätevyys (proficiency)

Pätevyys tulee kokemuksen ja periksiantamattoman oppimisen kanssa. Pätevyys on, kun taistelijan ei tarvitse miettiä käyttämiään tekniikoita. Lihas muistaa harjoitellut tekniikat, ja ne tulevat kuin itsestään treeneissä ja kilpailuissa.

Sijoittaja tulee päteväksi, kun hän kiinnittää huomionsa oikeisiin asioihin yhtiöiden tilinpäätöksissä, osaa lukea markkinoiden trendejä ja ymmärtää ettei oikotietä äkkirikastumiseen ole. Pätevä sijoittaja tekee tulosta markkinoiden suunnasta huolimatta. Hän ei pelkää shortata putoavia osakkeita. Hän luottaa päätöksiinsä, eikä myy paniikissa.

Paras sijoitus on aina sijoitus itseen. Oppiminen ei lopu koulun loppuessa. Koulu tarjoaa mahdollisuuden valaa perusta koko elämän jatkuvalle oppimiselle. Oppimiseen sitoutunut oli muun muassa mahtimies Theodore Roosevelt, jonka tyynyn alta löydettiin kirja hänen nukuttuaan pois sängyssään.

”Roosevelts personal philosophy was ”walk softly and carry a big stick (to kick asses with)”

Korvaa negatiivisuus näillä

Mielessä ei voi olla samaan aikaan negatiivisia sekä positiivisa ajatuksia. Parempi siis valita positiivisuus. Seitsemän voimakkainta positiivista tunnetta ovat:

 1. Halu
 2. Usko
 3. Rakkaus
 4. Seksi
 5. Innostus
 6. Romanssi
 7. Toivo

Nämä seitsemän ovat kaikista positiivisista tunteista voimakkaimmat. On muitakin, mutta näillä saa aikaan suurimman luovuuden. Täytä mielesi näillä tunteilla ja olet valmis kohtaamaan minkä tahansa haasteen.

Tunnelöpinä saattaa kuullostaa hippitouhulta rahablogissa, mutta sijoittajat menettävät uskomattomia summia rahaa joka kerta, kun päätöksiä tehdään tunnepohjalta.

Henry Ford rakastui luomaansa T-malliin (ensimmäinen Fordin auto). T-malli dominoi automarkkinoita monta vuotta, mutta kun hänen alaisensa esittivät seuraavan mallin prototyyppia Ford raivoistui ja repi protyypistä ovet irti paljain käsin ja hajotti koko auton. Seurauksena Ford yhtiönä menetti etumatkansa ja hallitsevan asemansa markkinoilla. Kun seuraava automalli vihdoin saatiin markkinoille, oli se jo auttamattoman vanhentunut kilpailijoihin verrattuna.

Hallitse tunteesi, hallitse maailmaasi.

ajattele positiivisesti.PNG
Isännöi positiivisia ajatuksia huolellisesti. Älä päästä negatiivisia ajatuksia edes sisään.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s