Kyse on tietenkin mindsetistä. Kun hammastahnatuubi on täynnä, ei tule ajateltua sen kulumista. ”Kyllähän tätä riittää!” Ja lopputulos on tämä:
Täysi tuubi hammastahnaa saa siis kuluttamaan sitä tarpeettomasti, vaikka tietääkin, että vähempikin riittäisi.

Tilanne muuttuu, kun tavara tuubissa vähenee. Tahnaa rutistetaan tasoa vasten, ja nyt riittää herneen kokoinen tahnamäärä. Hammastahnan käyttöä siis säännöstelee, kun näkee sen vähäisen määrän. Kun tietää, ettei tahnaa ole paljon, sitä käyttää vähemmän.
Kiva juttu, mutta miten säästän tällä rahaa?
Vaihda tuubi pankkitiliksi ja tahna rahaksi. Käytät rahasi paljon todennäköisemmin, kun tiedät tilillä olevan paljon rahaa. Esimerkiksi palkkapäivänä kaupassa ostat normaalia enemmän ja kalliimpaa, sillä tiedät tililläsi olevan rahaa.
Ongelmaa ei tietenkään ole, jos olet budjetoinut itsellesi käyttörahaa, esimerkiksi ulkona syömistä varten. Kokemus on osoittanut kuitenkin, että raha on yleensä loppu palkanmaksuviikolla. Ensimmäisen viikon suuri kulutus on seuraavalta pois.
Sama periaate osoitettiin Stanfordin vaahtokarkkikokeessa. Nelivuotias lapsi laitettiin huoneeseen edessään vaahtokarkki. Lapselle luvattiin toinen vaahtokarkki, jos hän jaksaisi odottaa vartin syömättä ensimmäistä vaahtokarkkia. Luvattiin siis 100% tuotto 15 minuutin istumisesta. Arvaatko kuinka moni jaksoi odottaa? 30%.
30% lapsista osoitti riittävää kärsivällisyyttä ja itsekuria menestyäkseen jo nelivuotiaana. Loput saivat oppia itsekuria myöhemmin, samalla kun 30% nauttivat vaahtokarkeistaan.
Synteesi
Perusta itsellesi useampi tili. Maksa aina itsellesi ensin, kun rahaa tulee sisään. Tämä tarkoittaa minimissään rahan siirtoa säästötilille.
Hommaa tili Nordnettiin*, ja tee sinne automaattinen tilisiirto kuukausittain. Varallisuus kasvaa ihan huomaamatta.
Pidä kaikki rahasi yhdellä käyttötilillä, käytät ne varmasti. Koska vaahtokarkit.
Päivitysilmoitus: Säästäminen ei kannata – Opiskelijabudjetilla