Osakkeet osa 4: Välittäjävertailu Nordnet vs. Degiro

a_penny_saved_is_a_penny_earned.png
Terveisin mies sadan dollarin setelissä.

Kuinka minimoida sijoittajan pahin vihollinen – kulut

Oikeasti sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse, mutta kulujen minimoinnilla säästää pitkän pennin. Kulut ovat aina läsnä sijoitusstrategiasta huolimatta. Välittäjän valintaan toki vaikuttavat osaltaan sijoittajan tarpeet, kuten tarjotut analyysipalvelut tai ehkä Private Banking tarpeeksi suurelle sijoitusvarallisuudelle.

Piensijoittajalle tärkein lienee välityspalkkion suuruus. Välityspalkkio veloitetaan aina tehdystä kaupasta. Osakkeiden säilytyspalkkiota (x euroa/kuukausi) ei missään nimessä pidä suostua maksamaan.  Se rajaa suurimman osan kivijalkapankeista pois vaihtoehdoista.

Nettipankit tarjoavat helpon käyttöliittymän sekä matalat kulut. Itsellä on kokemusta Nordnetistä sekä Degirosta, joten vertailen hieman näitä kahta.

NORDNET

nordnet
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Välityspalkkiot:

välityspalkkiot_nordnet.png

Itse olen automaattisesti tasolla kolme, sillä olen Osakesäästäjien Keskusliiton jäsen. Taso kolme maksan siis vähintään 7 euroa per kauppa kaikista pohjoismaisista osakkeista. Ostan siis Fortumia tonnilla, maksan siitä laskennallisesti välityspalkkiota 1000*0,0015 eli 1,5 euroa. Todellisuudessa maksan tuon 7 euroa, eli 0,7%. Tasolla 3 minun kannattaisi tehdä vähintään 4666,66 euron yksittäisiä kauppoja.

Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen, sillä Amerikan maalta sekä Euroopasta ostetuiden osakkeiden välityspalkkio on 0,3%, minimissään 15 euroa. Minimisijoitus Pohjoismaiden ulkopuolisiin pörsseihin tulisi olla vähintään 5000 euroa. 

10 000 euron sijoitus OMXH – Helsingin pörssiin: 10000€*0,0015= 15 euroa palkkiona

10 000 euron sijoitus NYSE – New Yorkin pörssiin 10000€*0,003= 30 euroa palkkiona

Nordnetin erinomaiset vahvuudet

Nordnetillä on hihassaan pari korttia. Vahvimmat ässät ovat neljä Nordnetin Superrahastoa. Superrahasto on täysin kuluton rahasto. Ei tarvitse maksaa merkinnästä, hallinnasta eikä lunastamisesta. Kirjoitin rahastojen kuluista tarkemmin rahastonvalintaoppaassa.

Tiivistettynä Superrahastot seuraavat kohdemaansa pörssien vilkkaimmin vaihdetuita osakkeita. Ne siis ovat passiivisia indeksirahastoja. Neljällä rahastolla saa kätevästi hajautuksen kaikkiin pohjoismaihin, eli neljään eri valuuttaan. Norjan, Tanskan ja Ruotsin rahastoissa tulee 0,5% valuutanvaihtokulu merkittäessä.

nordnet näin pääset alkuun superrahastot.PNG

Nordnetin seuraavaksi paras puoli on kuukausisäästäminen, jolla voi sijoittaa kuukausittain määrättyihin ETF-rahastoihin joka kuun 5. päivä ilman välityspalkkiota. 

Kaksi tapaa siis kiertää Nordnetin suhteellinen heikkous, eli suuret välityskulut.

Käyttö

Nordnetin käyttöliittymä

Nordnetin vahvuuksia ovat myös:

 • Suomenkielinen yksinkertainen käyttöliittymä
 • Maksuton säilytys
 • Säästötili 0,15% korolla
 • Välitön rahansiirto miltei kaikista nettipankeista
 • Inderes analyysipalvelut, esimerkiksi ilmainen aamukirje
 • Shareville, sijoittajan some
 • Nordnet ilmoittaa tiedot verottajalle automaattisesti
 • Mobiiliappi löytyy
 • Superrahastot ja kuukausisäästäminen 0e!

Ja suurimmat miinukset:

 • Kalliit välityspalkkiot (min. 15e Pohjoismaiden ulkopuolisissa pörsseissä)
 • Ei mahdollista sijoittaa netin kautta kaikkiin pörsseihin (esim. Lontoo)

Miinukset siis verrattuna Degiroon. Verrattaessa kivijalkapankkien sijoituspalveluihin Nordnet on naurettavan halpa.

Avaa asiakkuus Nordnetissä nyt, ei maksa mittään. Klikkaa Nordnettiin tästä.*

DEGIRO

EDIT: Päivitys Degirosta puolen vuoden jälkeen boldattuna lopussa. 

Degiro on Alankomaissa perustettu nettivälittäjäpankki, joka on sittemmin levinnyt maailmanlaajuiseksi palveluntarjoajaksi. Degiro lupaa sivuillaan halvimmat hinnat ja kattavan määrän pörssejä joka puolilta maailmaa. Päätin kokeilla Degiroa Vanguardin ETF-rahastojen takia. Nordnetissä New Yorkin pörssiin listatut ETF-ostot maksavat aina vähintään 15 euroa. Degirossa osakkeiden välityspalkkiot alkavat o,50 eurosta.

Degirosta Taloussanomisssa.

Välityspalkkiot:

degiro hinnasto highlight
Degiron kautta on halvempaa sijoittaa Amerikan pörsseihin kuin kotimaisiin osakkeisiin.

Lisäksi kaikkien ETF-tuotteiden osto maksaa maailmanlaajuisesti 2€+0,02%. Degiro siis hinnoittelee välityspalkkiot huomattavasti kilpailukykyisemmin kuin Nordnet. Degirolla ei ole minimihintaa suhteessa prosenttiosuuteen, vaan palkkio on aina 2 euroa + 0,02% sijoitettavasta summasta.

Otetaan esimerkiksi Nokian osakkeen osto 4667 eurolla. Helsingin pörssin välityspalkkio on 2 euroa + 0,02%, joka tekee 2,94 euroa välityspalkkiota. Nordnetin kolmostason 7 euron välityspalkkio on siis noin 3,5 kertaa suurempi kuin Degiron Helsingin pörssissä.

10 000 e sijoitus Helsingin pörssiin: (10000+2)*0,0002= 4 euroa palkkiona

10 000 $ sijoitus NYSE @100$ per osake: 0,5$+(10000$/100kpl*0,004$)= 0,9 dollaria palkkiona

DEGIRON hinnat kokonaisuudessaan Degiron sivuilla.

Käyttö:

Degiro käyttöliittymä
Degiron käyttöliittymä on huomattavasti Nordnettiä karumpi.

Degirossa on helppo tehdä toimeksiantoja, ainakin kun tietää mitä etsii.

Vahvuudet:

 • Halpaa
 • Suomenkielinen käyttöliittymä
 • Todella laaja valikoima eri pörssejä

Haasteet:

 • Epämääräisyys uutena tulokkaana
 • Rahansiirto manuaalisesti, 1-2 päivän viive
 • Ei ilmoita automaattisesti verottajalle tietoja, tosin tarjoavat valmiin raportin, joka on itse sitten toimitettava viranomaisille. Itsellä ei tästä vielä kokemusta
 • Vuosimaksu 2,5e/pörssi. Jos olet käynyt kauppaa kolmessa pörssissä (pl. OMXH) maksat vuodessa 3×2,5 euroa, eli 7,5 euroa.
 • Pieniä epäselvyyksiä hallintarekisteristä ja Helsingin pörssistä (Taloussanomat).
 • Osakkeiden lainaaminen (shorttaajille) tietyillä tileillä.

(Degiro on tähän asti toiminut käyttötarkoitukseeni, eli USA markkinoille sijoittamiseen, erinomaisesti. Opiskelijabudjetilla sijoittaessa Nordnetin 15 euron minimipalkkiot tuntuvat rankasti, joten olen keskittänyt ei-Pohjoismaiset osakkeet Degiroon.)

5.8.2016 Lopetin Degiron käytön puolen vuoden kokeilun jälkeen. Ongelmia ei tässä ajassa ilmaantunut. Muutin sijoitusstrategiaani haastavan makro-tilanteen takia. Ympäri maailman arvostukset ovat karanneet niin suuriksi, joten Degirossa sijainneet ETF:t saivat lähteä. 

Degirosta lisää keskustelua Nallen sijoitusblogissa.

Synteesi

Nordnet on luotettava, pitkäikäinen pankki. Palvelut ovat erinomaisia asiakaspalvelusta lähtien, mutta hinnat tuntuvat pienillä summilla sijoittaessa. Helpoin ja yksinkertaisin ratkaisu aloittaa sijoittaminen osakkeisiin.

Avaa asiakkuus Nordnettiin klikkaamalla tästä.

Degiro on uusi tulija Suomessa, ja kokemuksia toimivuudesta tai luotettavuudesta ei ole vielä yhtä paljon kuin Nordnetistä. Omien kokemusteni mukaan Degiro on täyttänyt odotukset ja olen nauttinut pienistä palkkiosta. Aika näyttää kuinka suurella riskillä tässä kokeillaan.

Degiro toimi (kevyessä) käytössäni hyvin puolisen vuotta. Kuitenkin suosittelen tutustumaan hyvin huolellisesti käyttöehtoihin ennen suurempien rahojen sijoittamista palveluun.

Pääasia on kuitenkin tarttua toimeen ja ottaa vastuu omasta rahankäytöstä. Superrahaston minimimerkintä on 15 euroa, ilman muita kuluja.

 

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Osakkeet osa 4: Välittäjävertailu Nordnet vs. Degiro

 1. Herra1000eKankkulanKaivoonMeni

  Unohdit mainita, että Degiroa käyttäessä he ottavat 10e+0,02% valuutan vaihdosta. Eli aina kun ostat ja myyt osakkeita, menetät 10e varmasti! Aktiivi tradettajalle tosi paska juttu!

  Onneksi on mahdollista manuaalisesti kääntää hintaan 0.10% koko eurokasasi dollareihin niin ei tarvitse 10e aina maksaa kun myyt ja ostat osakkeita. Tietysti pitää myös kääntää jossain vaiheessa euroiksi takaisin jos haluaa rahat takaisin ja tämä tekee 0.10% taas.

  Ihan hyvä toi manuaalinen sinänsä…ainoa vain että huomasin sen vasta kun ihmettelin kun rahaa tuli PALJON vähemmän takaisin vaikka voittoa oli runsaasti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s