Mikä sijoittajatyyppi olet?

Mind that opens to a new idea never goes back to its original size.

Albert Einstein

Suhtautuminen sijoittamiseen on avainasemassa strategian valinnassa. Se on syy, miksi toiset menestyvät ja toiset epäonnistuvat. Itse asiassa ajattelutapa on se syy, miksi toiset jatkavat epäonnistumisen jälkeen. Onnistuminen tulee, kun ei luovuta.

12 julkaisijaa hylkäsivät J. K. Rowlingin Harry Potter kirjan. Häntä kehotettiin hankkimaan päivätyö, sillä kukaan ei tienaa lastenkirjoilla. J. K. Rowlingin netto-arvo 2015: 1 miljardi.

Epäonnistumista ei pidä pelätä koskaan. Epäonnistu nopeammin, kunhan pysyt edelleen pyörän selässä.

Opiskelijan moottoripyöräkolari1
Annanko takaiskun määritellä suunnan vai palaanko takaisin radalle?

On kolmenlaisia sijoittajia:

  1. Niitä, jotka eivät sijoita lainkaan.

  2. Niitä, jotka sijoittavat niin etteivät häviä

  3. Niitä, jotka sijoittavat voittaakseen.

 

Kentän laidalla

Ykköstyypin sijoittajat luottavat jonkun muun hoitavan tulevaisuutensa heidän puolestaan. On se sitten työnantaja, yhteiskunta tai vanhemmat, jolle on sysätty vastuu omasta kohtalosta, on varmaa ettei kukaan muu ole niin kiinnostunut sinun asioistasi, kun sinä itse. Tämänkin blogin ensimmäinen kirjoitus oli call-to-action, kuinka välttää sijoittajan pahin virhe. Rahaa on maailmassa yllin kyllin, aika on rajallista. Tee yhdestä elämästäsi elämisen arvoinen.

Kunhan ei häviä

Kakkostyypillä on säästäjän ajattelutapa. Invest not to lose sisältää suurimman osan sijoittajista. Hekään eivät halua juuri tehdä työtä voittojensa eteen, joten he tyytyvät ”turvallisiin” sijoituksiin. Tyypillisesti se tarkoittaa valtioiden velkakirjoja ja erittäin suuria ja luotettavia yrityksiä. Kakkostyypin sijoittajat ovat passiivisia sijoittajia, ja se sopii suurimmalle osalle ihmisistä.

Mikä elämän osa-alue hyötyy passiivisesta lähetymistavasta?

Miksi sitten jokainen suomalainen ei ole osakemiljönääri? Tämän hetken korkomarkkinoilla velkakirjoilla häviää keskimääräiselle inflaatiolle. Eli häviää rahaa. Halpaa rahaa onkin virrannut osakemarkkinoille, luoden kuplan jossa olemme tällä hetkellä. Turvallista sijoitusta ei ole olemassa, huolimatta siitä mitä pankkivirkailijasi kertoo. Sijoittaminen pankkien rahastoihin on turvallista ainoastaan pankille. Keskimäärin osakemarkkinat tuottavat 7-8% tuottoa pitkällä aikavälillä.

Suuren volatiliteetin ja säännöllisten pörssiromahdusten takia osakkeet eivät ole kovin luotettava tapa kasvattaa varallisuutta lyhyellä tähtäimellä. Varsinkin jos et tiedä mihin sijoitat (rahastot ja erikoisinstrumentit huom.) riski on suuri. Älä laita itseäsi tilanteeseen, jossa sijoituksen odotettu arvo on negatiivinen.

Arvopapereiden ongelma on siis hallinnan puute. Kukaan ei pysty hallitsemaan osakkeiden arvoa tai öljyn hintaa, saatikka sitten keskuspankkien aivoituksia. Omaa liiketoimintaa ja asuntosijoittamista pystyy hallitsemaan, jolloin riski on pienempi suuremmasta rahamäärästä ja vivusta huolimatta.

Never invest in a business you can’t understand.” 

– Warren Buffett

 

Voittaja

Kirjoitin miten arvopaperit ovat paikka parkkeerata tienattu omaisuus turvaan inflaatiolta. Omaisuus on ensin rakennettava. Valtiokin tukee rikastumista verohelpotuksilla tiettyihin omaisuusluokkiin. Olisi ainoastaan laiskuutta olla hyödyntämättä näitä mahdollisuuksia.

Think not how to get 10% return for your money. Think how to 10x your money.

Dan Pena, 50 billion dollar man

Suhtaudu rahoihisi kuin ne olisivat firman rahoja. Ole toimitusjohtaja firmassa Minä Oy.

Synteesi

Luonnollisesti jokainen haluaisi olla voittaja. Monet eivät vain halua tehdä työtä sen eteen. Rikkaiden kertomuksissa tulee esiin kaksi dominoivaa ajattelutapaa. Think big and focus. Aseta siis tavoitteet todella korkealle ja keskity niiden saavuttamiseen. Pienet ja helpot tavoitteet ovat kattona potentiaalille.

Voittaja ottaa asioista selvää. Täytyy tietää mitä tekee.

warren buffet hajauttaminen.png

Voittaja päättää mitä haluaa ja tekee töitä sen saavuttamiseksi. Juuri työnteko erottaa voittajan passiivisesta ”en vain halua hävitä” ajattelijasta.

Kaikkia sijoittajatyyppejä yhdistää potentiaali olla voittajia.

Oma matka vaurastumiseen alkoi säästäjänä. Päätin kuitenkin, etten malta odottaa kymmeniä vuosia saavuttaakseni vapauden. Päätin olla voittaja.

Rikastuminen on vain peli, jota täytyy pelata voittaakseen. Jokainen voi halutessaan ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Mikä sijoittajatyyppi olet?

  1. Päivitysilmoitus: Opintolainattomat opiskelijat reputetaan kauppakorkeassa – Opiskelijabudjetilla

  2. Päivitysilmoitus: Kuka päättää tulevaisuudestasi? – Opiskelijabudjetilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s