SUPO haluaa tietää missä surffailet

Sipilän hallitus on käynnistänyt hankkeita verkkotiedustelun sallimiseksi myös Suomessa. Suojelupoliisille ja Puolustusvoimille olisi tarpeen saada vihdoin verkkotiedustelulainsäädäntö, joka määrittelisi tarkkaan viranomaisten oikeudet.

Ruotsissa tälläinen lainsäädäntö on olemassa, joten kaikki Ruotsin kautta kulkeva verkkoliikenne on ruotsalaisten kuunneltavissa. Kaikki Suomen liikenne kulkee tällä hetkellä Ruotsin kautta maailmalle.

Euroopan verkkoliikennekartta optiset kaapelit
Suunnitteilla on kaapeliyhteys suoraan Suomesta Saksaan.

Ruotsilla on tietojen keskinäinen luovutussopimus seuraavien maiden kanssa:

  • USA
  • Kanada
  • Uusi-Seelanti
  • Iso-Britannia
  • Belgia
  • Tanska
  • Ranska
  • Saksa
  • Italia
  • Hollanti
  • Norja
  • Espanja

Tiedot perustuvat Edward Snowdenin paljastamiin tietoihin NSA:n seurannasta. Sattumoisin näissä maissa internetoperaattorit ja VPN-firmat ovat lailla velvoitettuja säilyttämään käyttäjiensä tietoja.

LulzSec-hakkeri joutui syytteeseen käytettyään Iso-Britanniassa sijaitsevaa Hidemyass.com VPN-palvelua.

Ei minulla ole mitään salattavaa?

Antaisitko asentaa kotiisi valvontakamerat niin, ettet tietäisi kuka niitä katselee? Miksi ihmisillä on ylipäätään verhot ikkunoissa?

Käyttämällä VPN-palveluja maissa, jotka pitävät niistä logeja, suojaat itsesi suurimmalta osalta hakkereita. Hallitukset ja viranomaiset saavat tietosi edelleen lain puitteissa.

Jos arvostat yksityisyyttäsi, suojaa liikenteesi viimeistään nyt.

 

iPhone käyttäjät suurennuslasin alla

Olet ehkä kuullut casesta FBI vs. Apple. Käytännössä FBI haluaa Applen avaavan San Bernandinon ampujan käyttämän iPhonen salauksen. Puhelin on suojattu koodilla, jonka arvausta FBI voi yrittää. Paitsi että iPhone lykkää seuraavaa arvausmahdollisuutta entistä pidemmälle jokaisen väärän arvauksen jälkeen. 10 väärän koodin jälkeen puhelin tuhoaa sisältämänsä tiedot.

FBI haluaa Applen rakentavan ohjelmiston, joka poistaa viiveen arvausten välillä ja mahdollistaa arvausten syöttämisen tietokoneella, käsin kirjoittamisen sijaan. Lisäksi itsetuho tulee poistaa.

Apple ei innostunut ideasta, sillä kyseistä ohjelmistoa voisi käyttää minkä tahansa iPhonen avaamiseen. Kyse on takaoven luomisesta kaikkiin iPhoneihin.

Apple on auttanut FBI:ta hankkimaan tietoja iPhoneista ainakin 70 kertaa aiemmin. Tällä kertaa takaovi-ohjelmiston luonti aiheuttaisi hallitsemattoman yksityisyyden menetyksen.

Jos Apple pakotetaan mahdollistamaan iPhonen kräkkääminen, voi sitä käyttää ennakkotapauksena. Apple voi olla vain alkusoittoa, seuraavaksi Samsung, Sony, Facebook, Microsoft tai käytännössä mikä tahansa firma voidaan pakottaa luovuttamaan käyttäjiensä tietoja.

Haluatko puhelimeesi takaoven, jolla voidaan tutkia kuvia ja viestejä?

 

Työkalut

Tails-linux

Reitittää kaiken liikenteen Tor-verkon kautta. Käytännössä maksimoi käyttäjän anonyymiteetin, eikä jätä tietokoneelle mitään jälkiä. Mahdollistaa tiedostojen ja viestien salaamisen. Edward Snowdenin käyttämän käyttöjärjestelmän ominaisuuksia:

  • MAC-osoitteen väärennys
  • Estää ohjelmia ottamaan verkkoyhteyksiä automaattisesti
  • LUKS-salaus kiintolevyille
  • HTTPS-yhteys kaikille nettisivuille
  • Nautilus Wipe tiedostojen poistoon

Tails voidaan ajaa suoraan usb-tikulta tai dvd-levyltä.

The Amnesic Ingocnito Live System eli Tails-internetsivut.

 

F-Secure Freedome VPN

uusin freedome.PNG

Kirjoitin Freedomesta viime vuonna. Freedome on halpa hinta yksityisyydestä. Lue kertaus VPN-tekniikasta edellisestä postauksesta.

Käytän Freedomea edelleen, F-securehan ei pidä käyttäjistä logeja. Freedome suojaa näppärästi myös puhelimen liikenteen. Muistettava on, että F-secure avustaa viranomaisia oikeuden määräyksellä, vaikkei käyttäjien tietoja säilytäkkään.

Freedomella näkyy myös jenkkien Netflix ainakin tällä päivämäärällä.

 

Privatoria

privatoria vpn.PNG

Tsekkiläinen VPN-palvelu, jonka pystyy maksamaan bitcoinilla. Bitcoin transaktiot ovat todella vaikeita jäljittää. Vuosi Secure VPN palvelua maksaa 22.8 dollaria kirjoitushetkellä.

Privatoria on toiminut lyhyen kokeilun perusteella ihan näppärästi, torrent-lataukset toimivat nopeammin kuin Freedomessa.

 

Selaimeen Stealthy laajennus

stealthy.PNG

Kehitettiin arabikevään aikana kiertämään sensuuria. Stealthy kiertää myös firman asettamat rajoitukset, esimerkiksi Facebookiin.  Pro maksaa 45 euroa vuodessa.

Stealthy lupaa avata internetin, mutta ei avaa nettisivuillaan juuri toiminnastaan. Stealthy homepage.

 

Ghostery

Erinomainen selainlaajennus trackereiden estämiseksi. Esimerkiksi Google Analytics ei saa selaimesta tietoja Ghosteryn avulla. Olen käyttänyt vuosia ja ollut tyytyväinen. Ghostery estää myös ikävät redirect-linkit, jotta ei joudu sivuille, joille ei halua.

Ghostery on ilmainen. Ghostery.com

 

VPN ei tee autuaaksi

Vaikka liikenteesi tunneloidaankin erillisen välityspalvelimen kautta, voidaan yksittäisiä laitteita silti tunnistaa digitaalisesta sormenjäljestä. Tätä varten Tails on oiva työkalu, sillä se ei tallenna mitään tietoja, ellei erikeen halua.

VPN käytöllä minimoi mahdollisuuden saada Hedman Partners kiristyskirje ”maksa tekijänoikeusrapsut tai oikeudessa nähdään.”

Tietonsa voi salata halutessaan, tai ainakin tehdä niistä hankalammin seurattavia. Turvallisuus lisääntyy, esimerkiksi luottokorttien väärinkäyttö hankaloituu. Jos joku haluaa välttämättä seurata liikennettäsi, tulee se onnistumaan. Kynnyksen voi nostaa silti niin korkealle, että se tiputtaa suurimman osan yrittäjistä pois.

Lisää keskustelua MuroBBS ketjussa ”MOT: Supo tahtoo taskuusi – haluaa tietää, kenelle puhut ja mitä kirjoitat”.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”SUPO haluaa tietää missä surffailet

    1. Hienoa, yksityisyys on jokaisen perusoikeus!
      Kuulostaa hyvältä diililtä ostaa itselle mielenrauha, kun tietää ettei omaa verkkoliikennettä seurata niin vain.
      Kerrotko mihin vpn palveluun päädyit?

      Tykkää

Jätä kommentti